Jó hír az állati eredetű élelmiszereket mellőzőknek. Míg vasárnaponként továbbra is a hagyományos termékeket kínáló Pancs Gasztroplacc veszi be az Élesztőház udvarát, addig szombatonként a vegánoké lesz a terep.

Az Élesztőház udvarán immár két éve minden vasárnap megtaláljuk a Pancs Gasztroplaccot kistermelők portrékáival, szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel, sajtokkal, megbízható hús- és pékáruval, szörpökkel, lekvárokkal, amelyek mellett közösségi ebédre is számíthat az ide érkező.

Stabil vásárlóközönség alakult ki az évek alatt, és a háztáji Pancs sikere mellett szép lassan körvonalazódott, hogy Budapest nagy számú vegán közössége is igényt tart egy – a saját szempontjait szem előtt tartó – piacra. Vajas Balázs szervező, a szomszédos VinoPiano tulaja most látta elérkezettnek az időt, hogy megvalósítsa az ötletet, és az Élesztőház udvarára heti rendszerességgel, tisztán vegán termékeket kínáló piacot szervezzenek szombatonként, az elsőt október 20-án meg is tartották.

Itt is volt közösségi ebéd mogyoróvajas, ananászos csicseriborsó curryvel, és a Harmonia Garden duó zenélt.

Jelen volt a tunki-tunki különböző vegán szendvicskrémekkel, szószokkal, a vegyszer- és műtrágyamentesen termelt édesburgonyából készült Batátapástétom, a vasárnapi Placcokról is ismerős Szorgos Gazda, a NYERS granolái és ízletes nyersvegán tortái.

A Mamanna nyersvegán aszalt zöldségsnackeket, a Food Therapy Market nyers csokikat, 100%-ban természetes kókusztermékeket és superfoodkeverékeket, a Grapoila hidegen sajtolt olajokat hozott.

Megtaláltuk a Manu Szappant, a Dio Chutneyt, a Naturi nyersvegán harapnivalóit, az eldobható műanyagzacskókat helyettesítő, mosható SAKU zsákokat és a természetes összetevőket tartalmazó Cleanne tisztítószereket is. Aki még tovább menne, és a kutyájának, macskájának is vegán eledelt adna, az a Vegapet standjánál találhat alternatívát.

A szervezők bővítik a jelenlévő árusok körét, most szombaton vegán sajtosok érkeznek, és terveznek sajtkészítő és egyéb workshopokat is tartani.