Új fejlesztést vezettek be tesztüzemmódban a belvárosi parkolás megkönnyítésére. Az V. kerületi parkolókba telepített szenzorokkal működő alkalmazás folyamatosan mutatja a szabad kerületi parkolóhelyeket.

Szeptember 24-én Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere ismertette a sajtónak a fejlesztést, amelyet az indokolt, hogy a belvárosi forgalom 30 százaléka parkolóhelyet keresőkből áll. Mintegy 6000 kérdőívet küldtek ki a beruházást megelőzően, a válaszadók 42 százaléka használná az alkalmazást, ezért kezdtek bele a fejlesztésbe, amelyet a parkolási díjakból származó bevételből finanszíroznak. Az év végéig tartó tesztidőszakban 135 szenzort működtetnek a parkolókban, a távlati cél, hogy egész Budapesten kifejlesszék a szenzorok hálózatát, amivel kevesebb dugó várható.

A parkolóhely foglaltságát figyelő szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jelezne a központi szervereknek. A parkolóba beépített eszközben egyebek között SIM-kártya-chip található, öt évre garantált élettartamot biztosító elemmel. A sofőrök mobilalkalmazáson keresztül láthatják a szabad parkolóhelyeket, ahova az általuk preferált navigációs szoftver, majd a közelbe érve az okosparkolást segítő alkalmazás a legrövidebb úton irányítja őket. Emellett a parkolódíj fizetését is elindíthatják az alkalmazásban.

Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy az alkalmazás úgynevezett NB-IoT (Narrowband Internet of Things - keskenysávú dolgok internete) technológiát használ. A fejlesztések lehetővé teszik, hogy a Vodafone egyetlen cellában közel 50 000 eszközt tudjon kiszolgálni, fennakadás vagy torlódás nélkül.