Hiába, nyáron a városi teraszok létjogosultságát nem lehet megkérdőjelezni, és ha azon belül is egy Dunára és naplementébe néző változatra vágynánk, a Bálnában lévő Esetleg Bisztrót szeretni fogjuk. Két teraszáról kényelmesen rálátni a Gellért-hegyre és a Szabadság hídra, ráadásul miközben nézelődünk, friss, nyárias fogások, fröccs, limonádé vagy – augusztusban éppen – sangría lehet a díszes asztaltársaságunk. Ráadásul bátran jöhetünk biciklivel és kutyával is.

Bálnában lévő Esetleg Bisztróban minden van, amit a nyárral azonosítunk: fröccs, jeges tea, hideg gyümölcsleves, fish and chips, terasz (2 is), Duna-part, sunset party. Mindez egy olyan klassz találkozási ponttá teszi, ahol az evés, ivás, ejtőzés témáját úgy maxolhatjuk ki, hogy közben a BME tekintélyes főépületét, a Gellért Fürdő szecessziós alakját, a Szabadság-szobrot, a Szabadság hidat és – ha jól időzítünk (érdemes) – a lemenő napot pásztázhatjuk.

A konyhában a fiatal séf, Kovács Gergely alkot, Ekler Viktor szakmai felügyeletében, most éppen olyan fogásokat, amelyek a hőségben kifejezetten jól tudnak esni. Erre tökéletes példa a hideg mentás eperleves (1240 Ft), ami krémesen, édesen, tejszínhabosan kerül az ember elé, de a grillezett kecskesajt is, ami látogatásunkkor gránátalmás, törökmogyorós kerti salátával landolt előttünk (2450 Ft).

A fish and chipstől (3240 Ft) is hamar a strandra képzeljük magunkat, a friss paradicsomtól élénk színű, tojásos (kérésre kolbászos) lecsó (1840 Ft) pedig a magyaros konyha egy legszerethetőbb képviselőjeként erősíti a szezont. Mindezt érdemes egy házi eperlekvárral spékelt túrógombóccal levezetni (1180 Ft).

Italfronton kérhetünk ízesített limonádét vagy házi jellegű jeges teát, de ha eggyel komolyabb vonalra eveznénk, sokféle koktéllal, Aperol Spritz-cel, na meg fröccsel készülnek – a boroknál magyar tételekre fókuszálnak, poharazva például csak ilyet kínálnak. Ami egy izgalmas újdonság lesz augusztusban, hogy felkerül az itallapra a sangría – kancsós, gyümölccsel megpakolt, és semmiképp sem bólé-édes válozatban. Plusz örömhír, hogy ezt bio-műanyagból készült "zöld" szívószállal kortyolhatjuk, hiszen az Esetleg is csatlakozott a szívószálmentes augusztushoz. A környékbeli egyetemistáknak jó tipp, hogy corvinusos és BME-s diákigazolvánnyal 10% kedvezményt kaphatnak mindenre (évkezdésre pedig burgermenüvel készülnek majd).

Ami a teraszozást illeti, két szemszögből is megnézhetjük magunknak a Dunát: az Esetleg egyik terasza a sétány mellett, egy másik pedig a Bálna bejáratánál található. Utóbbi az a terep, ahol kényelmesen bele lehet ereszkedni a napozószékbe (és hamarosan egy hintába is), hogy a DJ aktuális setjét onnan hallgassuk végig. Minden csütörtökön, pénteken, szombaton ugyanis sunset partyt csapnak, ahol délután 6-tól este 10-ig funky, electro és jazz-zene ütemére kortyolhatjuk a hosszúlépést (a hely rezidensei, Candyman, Poli, Nora Matisse társaságában).

A zene amúgy is központi elem itt, alkalmanként akusztikus koncertek adják meg az alaphangot. Programokra egyébként ősszel is számíthatunk: Esetleg Kult néven kulturális eseményekre, kiállításokra, bemutatókra érkezhetünk, és tervben van a terasz téliesítése is.