Idén először július 14-15-én telepedhetünk ki a Duna fölé, hogy jógázzunk, piknikezzünk, salsát táncoljunk, koncertekre tomboljunk vagy csak élvezzük a panorámát és a jó társaságot. Ennek kapcsán összegyűjtöttük, milyen programokra számíthatunk a mostani és az elkövetkezendő három hétvégén.

„Amikor megnyitott a Szabadság híd, ott olyan sok ember volt, hogy a legszegényebbektől a leggazdagabbikig, a jobboldalitól a baloldaliig mindenfajta népcsoport képviseltette magát – és találkozott egymással. Diskurzusba bocsátkoznak, kapcsolatba kerülnek a különböző individuumok. Vagy ha nem, legalább látják egymást, hogy léteznek a különböző társadalmi csoportok.

Ma Magyarországon annyira el vannak szigetelve egymástól, hogy nem is vesznek tudomást a másik létezéséről, szóval már ez is nagy eredmény. Nem lehet úgy besorolni, hogy szegény vagy épp exkluzív hely, pont ezért. Azért is fontos ez, mert mi úgy gondoljuk, hogy az a jó közterület, amely mindenfajta fogyasztási igény nélkül használható; egy olyan helyszín, ahol nincs semmifajta nyomás – még érzelmi se –, hogy neked ott innod kell egy kávét vagy egy sört. Anélkül is bemehetsz oda, hogy el kellene költened bármennyi pénzt." –  fejtette ki nekünk Tömör Miklós, a VaLyo Egyesület projektvezetője, mikor arról kérdeztük, hogy miért gondolja, hogy a Szabihíd (vagy a Római-part) nemcsak szimpla vízparti hely, hanem a demokrácia színtere is.

Ezért (is) külön örültünk a bejelentésnek, hogy július 14-e és augusztus 5-e között négy egymást követő hétvégén ismét lezárják a forgalomtól. A szabihidas programokat szervező csapat pedig beavatott minket abba, hogy milyen különlegessel készülnek a nyolc napra. A Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság például bemutatókat tart majd, de lesz lehetőség jógára a Flow To The People-lel vagy funkcionális edzésekre a FunctionalFittel. A Magyar Vöröskeresztnek adhatunk majd vért, a Magyar Cserkészszövetségkötélhúzóversenyekkel készül, Papito bohóc pedig különleges előadásokkal.

A zenekarok közül pedig már biztosan számíthatunk a Söndörgőre, a Gyík Zenekarra, a Ratty Jazz Bandre, akik swing táncosokkal együtt fognak mindenkit megmozgatni, de a Taiko Hungary Japándob Egyesület műsora is emlékezetesnek ígérkezik. Nem érdemes tehát otthon maradni az elkövetkezendő hétvégéken!