Nagyon vagány, és a gyerekek biztos imádni fogják: a város egyik legnagyobb, ingyenesen használható vizes játszóterét adták át Kispesten a Berzsenyi utcában a múlt héten. A 2-14 éves korosztály számára tervezett parkban kilenc vizes és vízi világhoz kapcsolódó játékot találunk, többek között zsilipes patakmeder, irányítható szökőkút, elárasztható homokozó, világítótorony mászóka és játszóhajó áll a fáradhatatlan örökmozgók rendelkezésére a nyári kánikula alatt.

Az utóbbi években egyre szuperebb játszóterek épülnek Budapest szerte kicsiknek és nagyoknak, nagy kedvenceink a tematikus mesés helyek, ahol Vuk vagy Pom-Pom világa elevenedik meg, vagy Kő Boldizsár különböző játszóterei, mint az Újlipótváros Benczúr kerti játszótere.

Most Kispesten, a Határ úttól nem messze húzták fel a nyár egyik legnagyobb szenzációját, a város egyik legnagyobb ingyenes vizes játszóterét. A 2006-ban indult kispesti Zöldprogram keretében készült el az önkormányzat által finanszírozott park, mintegy 200 millió forintból.

A játszótér megálmodója a Városliget parkrehabiltációját is tervező Garten Studio Táj- és Kertépítész Iroda, a majd 4000 négyzetméteres területen kilenc vizes vagy a víz tematikájához kapcsolódó játék található, de mintegy 800 cserje, 100 évelő növény és 10 fa ültetésével megújult a környező zöldterület is.

Ha már kellőképpen felcsigáztuk mindenki kíváncsiságát, hogy vajon milyen vizes játékokat találnak az ide látogatók, íme a kínálat: az egyik legnépszerűbb patakmeder, ahol zsilipekkel szabályozhatjuk a víz áramlását, vagy az aranymosó, de az irányítható tengeri csillagos szökőkút is a nyár nagy favoritja lehet, ahogy az elárasztható homokozó, a világítótorony-mászóka és játszóhajó is, nem is beszélve a vadul tekerhető arkhimédészi csavarról. A delfines gumiburkolatba beépített párásítók, a trambulin és a kisebb kapaszkodós mászófalak már csak hab a tortán.

Vizes játszótér révén indulás előtt mindenképpen ellenőrizzük az időjárást, nem csak a megfázás veszélye miatt: ha 20 fok alá süllyed a hőmérséklet vagy vihar van, akkor a vizes elemek nem működnek, mert a játszótér vizes gépészetét tervező Ganz HYDRO Kft. szakemberei egy „mini meteorológiai” állomással rendszeresen figyelik az időjárási viszonyokat.

A játékok mellett fontos kiemelni, hogy van biciklitároló, ivókút és amíg a frissen ültetett fák megnőnek, napvitorlák biztosítják az árnyékot.