Élmény

Nagyobb zöldfelület, futókör és rózsakert lesz a megújuló Városligetben

Fotó : Városliget Zrt.
Nagyobb zöldfelület, futókör és rózsakert lesz a megújuló Városligetben
Bréking

Kihirdették a Liget megújítására kiírt tájépítészeti pályázat eredményét.

Városliget
  • 1146 Budapest, Városliget
  • A Városligetben felújítási munkálatok zajlanak előreláthatóan 2018-ig.
Több tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel, több mint ezer új ültetésű fával, 2 kilométeres futókörrel, nagyobb játszóterekkel, kiterjesztett Csónakázó-tóval és többek között egy rózsakerttel is gazdagodik majd a Városliget a most lezárult tájépítészeti tervpályázatnak köszönhetően – olvashatjuk a Liget Budapest sajtóközleményében. A Garten Studio Kft. tájépítész iroda nyertes pályaműve szerint a 2019-re teljes egészében megújuló Ligetben a mostaninál sokkal kevesebb betonfelület és jóval több pihenőfunkció lesz majd.
Fotó: Városliget Zrt.
Európa egyik legrégebbi közparkjának, a Városliget parki funkcióinak megújítására, a növényállomány bővítésére és rehabilitációjára 15 milliárd forintot költ a Városliget Zrt. az évtized végéig. A meghirdetett pályázatra hét pályamű érkezett. A  többségében tájépítész tagokból álló zsűri egyhangú döntése alapján az 1. helyezett a Garten Studio Kft. tájépítész iroda lett. A 2. helyezett a Lépték-Terv pályaműve, és a 3. helyezett pedig megosztva a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda, valamint az s73 iroda tervei lettek. A pályázatban javasolt parkmegújítás szabadon áttekinthető terei, a pályaműnek a történeti elemekhez és ezen belül is az eredeti, Nebbien-féle parktervhez való visszanyúlása, a parkba tervezett új rekreációs funkciók invenciózus megoldása és a távlatokban való gondolkodásmódja miatt lett a legkiemelkedőbb, első díjra érdemes alkotás.
Fotó: Városliget Zrt.
A 32 millió forint összdíjazású, egyfordulós pályázat eredményeként a park megújításának munkálatai 2017-ben kezdődnek el és a parkhasználók 2019-ben, az új múzeumok elkészültét követően vehetik majd birtokba a minden elemében megújult, zöldebb és vonzóbb Városligetet. A nyertes terv fontos eleme, hogy jelentősen csökkenti a parkot átszelő aszfalt utak felületét és megoldja a park komplex akadálymentesítését is.  A nyertes és díjazott pályázatok itt érhetőek el.
Fotó: Városliget Zrt.