Nagy tévedés, hogy Tihanyig kell utazni, ha levendulát szeretnénk szedni, vagy csak gyönyörködni a lila virágtengerben. Budapesttől félórára, Pilisborosjenő határában, a Nagy-Kevély hegy lábainál hullámzik a káprázatos levendulamező, ahol bárki kedvére szüretelheti a számos csodás hatással bíró gyógynövényt. Megnéztük a helyet, és ránk telepedett a lila köd.

Messziről nem tűnik óriásinak a búzatáblák közé ékelődő egy hektáros levendulás, de ha bemegyünk a sűrűjébe, mindjárt látszik, milyen elképesztő mennyiségű tő burjánzik szép, rendezett sorokban. Elképzelni se tudjuk, milyen sziszifuszi meló lehet kézi erővel leszedni az összeset, a gondolatba belesajog a derekunk is. Márpedig a következő hetekben meg kell történnie a szüretnek, ráadásul idén a szokásosnál két héttel korábban kezdett el virágozni a családi vállalkozásban ápolt ültetvény. Ezért is fontosak a Szedd magad! apropójából érkező látogatók – ha ők betakarítják a felét, a többit már elbírja a család is. A termést elviszik Pannonhalmára, ahol olajat készítenek belőle.

A szezon június 9. és június 24. közé esik, ekkor várják az érdeklődőket a hét minden napján, 9 és 20 óra között. Mérettől függően 1000-2800 Ft-ért lehet papírzacskókat vásárolni, és teleszedni levendulával, de a táskákba kerülhet a különböző illatos fűszernövényekből is, amelyek bokrokban nőnek a mező szélén. Fotózni, sétálni, a mező közepén felállított, provence-i romantikát idéző kerti bútorokban üldögélni, élvezni a megnyugtató illatokat, valamint feltöltődni a pilisi táj kitűnő energiáival ingyen is lehet. Fél óra a lila virágtenger közepén felérhet egy frissítő masszázzsal vagy egyórás hanyatt fekvéssel a pszichológus kanapéján. A relaxációhoz kellemes háttérzajt biztosítanak a virágról virágra szálló szorgos méhek, ugyanakkor aki allergiás a csípésükre, az jobb, ha körültekintően jár-kel az ágyások között.

A Pilis délkeleti lábánál lévő település félóra alatt elérhető kocsival, de tömegközlekedéssel sem lehetetlen eljutni a szüret helyszínére. A falucskában ráadásul nemcsak ez az egyetlen látnivaló. A levendulamező fölött húzódik az Aquincumba vezető római út, továbbá körülbelül egy kilométeres sétával megközelíthető a Teve szikla, valamint és az Egri csillagok egyik forgatási helyszíne, az Egri vár másolata, nem beszélve a Pilisben kanyargó turistautakról.