A Caleb Carr azonos című regényére (ami itthon A Halál angyalaként ismert) alapuló sorozat az 1880-as évek végén játszódik New Yorkban, ahol egy sorozatgyilkos szedi áldozatait, elsősorban gyerekkorú prostituáltak körében. Dr. Laszlo Kreizler pszichiáter próbál a pszichológiai profilkészítésen keresztül a nyomára bukkanni, miközben a szakmáját övező fenntartásokkal is meg kell küzdenie. A pár hónapja elindult szériával kapcsolatban azonban érdekesebb, hogy a legnagyobb részét Budapesten forgatták, Rákospalotán egy külön kulisszanegyedet is felhúztak – erről mesél a stáb egy videóban.

A sorozatban Kreizler Watsonját, John Moore-t alakító Luke Evanstől megtudhatjuk például, hogy az építkezés már négy hónappal azelőtt elkezdődött, mielőtt ők egyáltalán megérkeztek volna – ugyanis szó szerint a semmiből húzták fel a kulisszákat. Szerinte azért lehet elveszni a The Alienistben, mert nem látni a díszletek végét, ráadásul minden téren a maximális korhűségre törekedtek. „Minden nap olyan, mint egy időutazás” – sommázta az élményt, hozzátéve, hogy bár folyamatosan változik, hogy a kulisszák épp a Lower East Side-ot vagy mondjuk a kínai negyedet imitálják, a legmenőbb mégis az ő háza marad, ami igazából a nagyanyjáé.

Budapestet egyébként a Variety kritikusa is dicsérte, kiemelve hogy „a város sokszor még a szereplőkről és a cselekményről is elvonja a figyelmet”. A sorozat itthon egyelőre nem elérhető egyik csatorna kínálatában sem, de április 19-én mind a tíz rész felkerül a Netflixre.