Hiába védhető egyre nehezebben az állítás, miszerint Budapesten nincs hova menni, a legtöbb izgalmas helyszín még mindig a belvárosban összpontosul, nem például Újlipótban. Pár hete azonban a Tátra utca 22. alatt egy olyan klub nyílt, ami egyszerre szolgálja ki a popkultúra fanatikusait, a minőségi kávék szerelmeseit és azokat a harmincon túliakat, akik csak szeretnének inni pár kört kilenc után. A Klinikában jártunk.

Mi mindannyian újlipótvárosiak vagyunk, és nagy közös problémánk volt, hogy hasonló helyért a nem túl távoli, de azért mégiscsak két kerülettel odébb található belvárosig kell utazni. Persze ott van azért a Budapest Jazz Club, amit én nagyon szeretek, de az speciálisan a jazzre szakosodott. A Klinika egy korábban is itt működő könyves kávézó modernizált folytatása. Ugyanakkor a kínálatot bővítettük hazai független lemezkiadók kiadványaival és a könyveket specifikusan,  szinte kizárólag zenei vagy a popkultúrához szorosan köthető darabokra korlátoztuk.” – meséli a Jazzékiel-énekes Jakab Péter, aki nem véletlenül használ többes számot: a Klinika az Anton Vezuv-frontemberével, Gyulai István Sztívvel és az egykori Realistic Crew-alaptag, Vranik „Krizso” Krisztiánnal, az Anker és az Anker’t klubok vezetőjével, valamint Horváth Andrással közös szerelemgyerekük.

A szintén általuk igazgatott Klinik nevű független lemezkiadóból „kinőtt” hely ennek megfelelően igazi kincsesbánya: a polcokon sorakoznak a zenei témájú könyvek, a rekeszekben pedig tobzódnak a hazai együttesek bakelitjei, a Dope Calypso-tól a Grand Mexican Warlockon át a Jónás Vera Experimentig. Emellett lesznek koncertek is, igaz, csak olyanok, amik egy társasházban is megférnek – főleg az akusztikus énekes-dalszerzői vonalra fognak fókuszálni, de egyes estéken a színtér fontosabb alakjai a DJ-pult mögé is beállnak majd.

Azoknak is érdemes böngészniük a programot, akiket a dedikálások, fellépések vagy lemezhallgatós esték kevésbé hoznak lázba: a falakat a terveik szerint igyekeznek majd galériaként használni (jelenleg Dobos Csaba backstage fotói vannak kiállítva) és szervezés alatt állnak az első filmklubok, gasztroesemények és felolvasóestek is.

Az alapítók saját bevallásuk szerint egy olyan helyet szerettek volna létrehozni, ahova ők maguk is szívesen járnának, ebbe pedig beletartozik a minőségi vendéglátás is: fair trade kávé, gondosan kezelt csapolt sör, minőségi és széles italválaszték, szuper koktélok. Nem kell tehát NME- vagy Rolling Stone-előfizetőnek lenni ahhoz, hogy valaki hamar törzsvendég legyen az alig ötven négyzetméteres Klinikában. Ideális munka utáni lazításhoz, baráti beszélgetésekhez vagy éppen buli előtti alapozáshoz – de ha valaki szeretné behozni a könnyűzenei lemaradását, annak is érdemes betérnie. Még sok ilyen helyet szeretnénk Budapestre!