Ha egy nő belevág a gyerekvállalásba, egy jó időre elbúcsúzhat a munkahelyétől, és sajnos tény, hogy a rugalmatlan foglalkoztatási rendszerek miatt gyerekkel sokan nem tudnak visszatérni a munkaerőpiacra, bármennyire is szeretnének. Hogy ez a helyzet megváltozzon, a Loffice csapata Magyarországon úttörőnek számító modellt dolgozott ki.

A város egyik legrégebbi és legnépszerűbb közösségi irodája a Loffice, amely a Zeneakadémia egykori kottanyomdájában nyitotta meg első bázisát a Paulay Ede utcában. Azóta több egység is nyílt Budapesten, sőt egy még Bécsben is, és most egy idehaza egészen új modellt szeretnének bevezetni. A közösségi irodát a gyermekmegőrzéssel egészítenék ki, rugalmas megoldást kínálva szabadúszóknak, egyéni vállalkozóknak és CSED-en, GYED-en és GYES-en lévő alkalmazottak számára egyaránt.

A Coworkid pilot fázisa a jelenlegi Loffice HQ-ban, a Paulay Ede utca 55. szám alatt valósul meg és március végén startol, egyelőre havi rendszerességű családbarát közösségi munkanapokkal. Ezeken az előre meghirdetett alkalmakon három szint lesz a Coworkidé a Loffice HQ-ban: az egyik szint a panelbeszélgetéseké, előadásoké (rendezvénytér), a másik a közösségi munkáé és munkaállomásoké (coworking), a harmadik szinten pedig szakképzett pedagógusok vigyáznak a kicsikre (játszótér). A Coworkid második fázisát, az állandó jelleggel üzemelő családbarát közösségi irodát a VIII. kerületben fejlesztés alatt álló, új Loffice-ban tervezik megvalósítani, amely 2019-ben nyit majd.

Ez csak a történet egyik része, mert további projektekkel is készülnek. Egy kifejezetten részmunkaidős állásokra fókuszáló munkaerő-közvetítő szolgáltatás optimalizálásán dolgoznak, amely kiaknázná a kisgyerekes szülőkben rejlő potenciált, ennek a rétegnek a foglalkoztatási aránya ugyanis igen alacsony Magyarországon. Továbbképzéseket is szeretnének indítani, amelyek között nagy hangsúlyt kapna az IT-szakterület és a programozás. Az országban jelenleg több tízezer programozói állás betöltetlen, miközben az IT felsőoktatásban tanulók kevesebb, mint 12%-a nő.

A koncepciót a világ számos részén már sikerrel alkalmazzák, például a német Rockzipfel és juggleHUB, az amerikai WeWork és Collab & Play vagy a brit Third Room. A nemzetközi mintákat alapul véve a Loffice-t alapító testvérpár, Klementz Kata és Panni először 2012-ben, bécsi irodájukban kaptak állami támogatást a modell üzleti tervének kidolgozására. A pozitív reakciókat és több évnyi tapasztalatukat felhasználva elérkezettnek látták az időt, hogy az ötletet bevezessék a magyar piacra is. Munkájukat Szablár Andrea segíti, aki kétgyermekes anyukaként hasznosítja multinacionális cégeknél szerzett tapasztalatait.

Március 27-én szervezik meg az első próbanapot, ahol az aktuális szakmai program mellett lesz gyermekfelügyelet, coworking munkaállomás használati lehetőség egy kerekasztal-beszélgetés, amelyen olyan szervezetek elismert szakemberei osztják meg személyes tapasztalataikat a kisgyerekes szülők munkaerőpiaci helyzetét és lehetőségeit illetően, mint az ELTE Babalabor, a GE, a Google, a Green Fox Academy, a KPMG vagy a McKinsey & Co.. Terveik szerint a programozó kurzusok és a munkaerő-közvetítés idén startol, csupán az állandó jelleggel üzemelő Coworkid nyitását tervezik 2019-re.