Mostani ajánlókban az előttünk álló négy napra készülünk lányos, nőies programokkal és összeállítással, de ajánlunk kultikus filmeket is a még hideg estékre, benevezhettek jó pár partira és még időben megnézhettek egyet-kettőt a közeljövőben záró kiállításokból, ha nem akartok lemaradni. Regisztrálhattok éjszakai sétára a vadasparkba, a Projekt Shoowroomban pedig ezúttal a (retro)bútoroké a főszerep.

  • Csütörtök

Így szerettek ők - Ady Endre /Átrium Film-Színház, 19:30

Mi van az iskolában megtanult életrajzok és életművek mögött? Hús-vér emberek, valódi örömökkel, sorsokkal, kapcsolatokkal, érzésekkel, érzelmekkel és tragédiákkal. A felolvasószínházi sorozat a legismertebb magyar írók és költők művek és könyvek mögötti szerelmi életét mutatja be a Nyáry Krisztián által megírt népszerű történetek nyomán. A hatodik rész Ady EndreBrüll Adél és Diósi Ödön szerelmi háromszögét dolgozza fel, Kőszegi ÁkosHerczeg Adrienn és Szatory Dávid szereplésével.

Nem hiszünk az ízlés nemek szerinti leosztásában, de előfordul, hogy a barátnőkkel kifejezetten „lányos” környezetet keres az ember a bizalmas beszélgetéshez. Néha igenis számít a körítés, a dizájn és az intim hangulat, ahol nem röpködnek a söröskorsók, és ittas külföldiek sem ordítanak a fülünkbe. Olyan helyeket gyűjtöttünk össze, ahol az enteriőrbe energiát és fantáziát fektettek, és az étel-ital kínálat is elsőrangú.

Nőnapi borkóstoló csak borásznőkkel / Sofitel Budapest Chain Bridge, 17:00-22.00

Magyarország borásznői összejönnek, hogy együtt ünnepeljék a nőnapot a borszerető közönséggel. A borkóstolók terepe általában a férfiaké, ezen a napon azonban megkülönböztetett szeretettel várják a hölgyvendégeket is.

A NŐ - Múzeum+/ Magyar Nemzeti Galéria

Havonta egyszer hosszított nyitva tartással, egy-egy téma köré szervezett programokkal – tárlatvezetésekkel, előadással, társművészeti programokkal, workshoppal – vár minket a Magyar Nemzeti Galéria. A Múzeum+ márciusban a nőkről szól, pontosabban a nagybetűs NŐről. Nők lesznek a vendég tárlatvezetők, nőművészekről és női művészetről szól a MúzeumCafé beszélgetése, egy népszerű énekesnő áll majd a színpadon és egy női szobrász alkotásának bemutatása kapcsán egy női előadókkal, női zeneszerzővel, női koreográfussal megvalósuló táncperformanszot is láthatnak az érdeklődők. A művészettörténeti előadás a nők és a művészet kapcsolatát vizsgálja, női borászok borait kóstolhatjuk és a workshopban női portrék illatát keressük. 

Pilot Series #7 – Coconut Stout/ Bölcső Bar & Food

Érkezik a Horizont Brewing sorozatának hetedik darabja, melyről egyelőre nem sokat lehet tudni, de a nevéből ítélve kókuszos ízvilágra számíthatunk, ami igazán egzotikusan hangzik. Abban biztosak lehet, hogy a Pilot Series korábbi sörei alapján nem kell majd csalódnunk.

Onyx/ Dürer Kert

A Run-DMC-s Jam-Master Jay által felkarolt keleti parti hiphop legenda, az Onyx már többször is bizonyított Budapesten és valószínűleg most sem okoznak majd csalódást. Odaverős alapok, arcbamászó szövegelés, metál és rap keveréke olyan arcoktól, akik együtt dolgoztak többek közt Method Mannel, DMX-szel és 50 Centtel is. Súlyos lesz!

  • Péntek

Gatto Machiatto – annyit tesz, „foltos macska”. Pintér Eszter tulajdonos a bengáli macskája után nevezte el így a helyet a „latte macchiato” mintájára, ami foltos/pöttyös/festett tejet jelent. A 42 pörkölő újhullámos kávéja, eredeti alapanyagokból készült olasz finomságok és barátságos, bekucorodós hangulat fogad Újbudán, a Gárdonyi tértől öt percre.

Puklus Péter: Life is Techno / Trafó

Vasárnap már bezár Puklus Péter Life is Techno című trafós kiállítása, amely témái között találjuk a családalapítással kapcsolatos kihívásokat, generációs konfliktusokat és persze Puklus új anyagkísérleteinek útját is végigkísérhetjük, amelyet átsző a technó és az élet pulzáló és saját-magába visszatérő alapritmusa. Érdemes még ma ellátogatni.

Éjszakai túra a Budakeszi Vadasparkban / Budakeszi Vadaspark, 19:00

A Budakeszi Vadaspark által minden évben megrendezett Éjszakai Kalandtúrái során szakvezető kíséretében nyerhetünk bepillantást a vadaspark záróra utáni életébe. A napnyugta után induló túrákon az éjszakai életmódot folytató állatok titkos és kalandos életét leshetjük meg, akiknek azután kezdődik a napjuk, miután mi már nyugovóra hajtottuk a fejünket. Gyülekező a főbejáratnál: 19 órakor. Jelentkezni a budakeszi.vadaspark@bkvp.hu címen lehet, az üzenet tárgya „Éjszakai túra” legyen.

Kiskakas MOME Anim Filmklub/ MOME Z - Kis Auditórium

A korábban Vácz Péter szervezésében már nagy sikert aratott MOME Anim filmklubot ebben az évben az animáció mesterszak elsősei viszik tovább! Az első filmklub házigazdája Korcsok Lili lesz, aki válogatott kedvencekkel visszarepít minket a ’90-es évek Nickelodeon világába. A vetítéseket követő szakmai beszélgetéseken a meghívott vendégek fiatal animációs filmrendezők lesznek; elsőnek Bera Nándi osztja meg élményeit, gondolatait Lilivel a nickelodeonos válogatásról. A beszélgetés moderátora és a fun fact-ek szószólója Tőkés Anna, volt MOME anim hallgató lesz.

Varg, Isu, Dork/ LARM

A Northern Electronics alapítója, a skandináv kísérleti technó világának vezető arca elfogadta a Technokunst meghívását és Budapestre hozza az északi hangulatot. Analóg, nyers, futurisztikus táncprogram. Ami egy igazán jó technóklubba illik.

  • Szombat

Fekete / Várfok Galéria

Ma zárul a Várfok Galéria csoportos kiállítása, amely fő tengelyét a fekete szín kortárs magyar képzőművészetben betöltött helyének színelméleti körüljárása határozza meg a galéria állandó művészkörének alkotásain keresztül. Ma még elszaladhatunk rá, hogy ne maradjunk le róla!

Projekt #27 - Antik és Vintage Bútorraktár Vol. VI. / Projekt Showroom

Az otthon nem egy hely, hanem egy érzés – ezzel a mottóval rendezi meg minden év márciusában antik és vintage bútor pop-up boltját a Projekt Showroom, ahol többféle stílusban és árkategóriában válogathatunk a temérdek kis és nagy bútor, valamint rengeteg otthoni kiegészítő között.

Szabihíd - A szabadság hídja filmbemutató és beszélgetés/ Toldi Mozi

2017 nyarán nem egy felújítás farvizén, hanem egyszerűen a köztérhasználat miatt vált szabaddá négy hétvégén a Szabadság híd. Ezzel kezdetét vette a Szabihíd projekt, egy olyan urbanisztikai, köztérfejlesztési kísérlet, ami áttörést jelenthet a spontán akciókból a városvezetés által is támogatott köztérhasználatok felé. A projektet a Valyo – Város és Folyó Egyesület kezdeményezte és koordinálta, a most bemutatásra kerülő film a 2017-es Szabihídon történt eseményeket mutatja be. A vetítés után Polyák Levente beszélget a városi térhasználatról Szerencsés Ritával (Budapest100, MoME) és Tömör Miklóssal (Valyo).

10. Budapesti Építészeti Filmnapok/ március 8 - 11., Toldi Mozi

Kortárs Építészeti Központ szervezésében immár 10. alkalommal invitálnak minket a Budapesti Építészeti Filmnapokra. 10 éve dolgoznak azon, hogy évről évre elhozzák Budapestre a legjobb építészettel és a várossal foglalkozó filmeket, melyek Magyarországon kizárólag a Budapesti Építészeti Filmnapokon láthatóak.  Hogyan gondolkoznak azok az építészek, akik az elmúlt évtizedben újragondolták az építészet szerepét és eszköztárát? Hogyan zajlik a közösségi tervezés folyamata? Miként élik meg egy új épület megszületését a rajta dolgozó munkások? Hogyan alakul egy funkcióját elvesztett épület, stílus vagy technológia sorsa?

Ludwig Lounge / Ludwig Múzeum

Márciustól kezdődően új programsorozatot indít minden hónap második szombat délutánján a Ludwig Múzeum. Az eseménysor egyik fő eleme a proKONTRA címet viselő művészeti „kibeszélő show”, amelynek keretében alkotók, információra éhes befogadók, kurátorok, alkalmi „kultúrcelebek” tekintetének kereszttüzében beszélgetnek kortárs művekről. A mai lesz az első alkalom, fókuszban a Gruppó Tökmag Sárkány Lee-projektje A CAPP lesz. AKovács Budha Tamás és Tábori András alkotta duó egyszerre megható és felemelő reanimációs gyakorlata körül forog a mostani est. A kiállításról itt írtunk bővebben.

John Digweed - Extended Set/ Akvárium Klub

Extra hosszú, egész estés szettel érkezik március 10-én az Akvárium Klubba a brit John Digweed, hogy kiadósan megremegtesse testünket és a falakat egyaránt. A felvezetésről Pöli fog gondoskodni.

  • Vasárnap

Bartis Attila: A szigeteken / Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház)

Az idén ötvenéves Bartis Attila eddigi legnagyobb fotókiállítása az elmúlt években készített felvételeit mutatja be, az alkotó második otthonául választott Indonéziában készült sorozatokat állítva a tárlat középpontjába. A majd száz fekete-fehér nagyítás a galéria két szintjén nem egy távoli táj felfedezésével kecsegtet, hanem ellenkezőleg, a szerző fotográfiával kapcsolatos elképzeléseit mutatja meg a képek egyéni kompozíciós rendje és témaválasztása révén. Mi már megnéztük, most te jössz!

Vegan Sunday Market Steiner Kristóffal/ Anker't

A márciusi Vegan Sunday Market vendége pontosan egy év után ismét Steiner Kristóf lesz, ráadásul ezúttal egy külön termet is kap. A programok előtt, után, között és közben vásárolhatsz majd: sütéshez előkészített grillkolbászokat, organikus nyers vegán fermentált sajt különlegességeket, sütiket, szendvicseket, süsd magad finomságokat, chili szószokat, kézműves vegán szappanokat, krémeket és tisztálkodószereket, aszalt gyümölcsös tömböket, magvas szeleteket, vegán bonbonokat, hambit, nyers süteményeket és szeleteket, finom szörpöket, smoothie-kat, sós előételeket, kenegetős és tunkolós finomságokat, valamint ebédelhetsz nápolyi pizzát, természetesen mindent vegánul.

Berlin, Alexanderplatz/ Katona József Színház, 19:00

Franz Biberkopf (Mészáros Béla) szállítómunkás, ittas féltékenységében megveri barátnőjét, aki később belehal sérüléseibe, Franzot pedig súlyos testi sértés miatt börtönbe zárják. Amikor kiszabadul, elhatározza: tisztességes ember lesz, de ez a várnál is nagyobb harcot, ellenszegülést és akaratot kíván. Alfred Döblin regénye hitelesen ábrázolja a társadalom szorításában vergődő, s végül minden becsületes szándékát feladó embert. Hőse „mindig jót akar, s mindig a rosszat teszi”. A műből Mikó Csaba készített színpadi adaptációt és Kovács D. Dániel rendezte az előadást, melyben láthatjuk a főhőst rendkívüli átéléssel alakító Mészáros Bélát, Keresztes Tamást, Dankó Istvánt és Kocsis Gergelyt, avásznon pedig Borbély Alexandrát, .

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=OYdqJfhJdD0

Nem vénnek való vidék / Bem mozi, 19:30

Minden úgy kezdődik, hogy Llewelyn Moss talál egy teherautót, amelyet egy csapat hulla őriz. A kocsiban egy jó adag heroin és két millió dollár pihen. Amikor Moss elveszi a pénzt, olyan katasztrofális erőszakhullámot indít el, melyet még a korosodó, kiábrándult Bell sheriff személyében képviselt törvény sem tud megfékezni. A filmet eredeti nyelven vetítik, magyar felirattal!