Bár volumenükben nagyon eltérő tervekről van szó, mind a kettő nagy hiányt pótolna. A 3-as metró Káposztásmegyerig való meghosszabbítása a lakótelep építésével egyidős terv, most végre kiírták rá a pályázatot, míg a Kopaszi-gát közlekedésének fejlesztését az ott épülő új városnegyed, a BudaPart gigaberuházás teszi szükségessé.

Bár minden év január elején megpróbáljuk összeszedni, hogyan is fog változni a város a jövőben, de mindig vannak olyan régi-új fejlesztési tervek is, amelyekre akkor még nem számítunk, hogy újra előkerülnek. A 3-as metró északi meghosszabbítása a káposztásmegyeri lakótelepig a városrész kiépülésével egyidős idea. A metró építése 1970-ben kezdődött, de az ötéves csúszás miatt 1990-re készült el, és menet közben többször változtak a tervek is, az egyik legjelentősebb éppen az északi szakasz végállomását érintette. A kék metró vonalának építésével és az ehhez kapcsolódó érdekességekkel már foglalkoztunk, ahogy a felújítás kapcsán is bejártunk az átalakuló állomásokat a déli szakaszon és az itt található művészeti alkotások történetét is felkutattuk.

A káposztásmegyeri, északi végállomás ötlete a maga korában igazán újító szándékú volt, legalábbis abban a tekintetben, hogy Budapesten ez lett volna az első eset, amikor egy egész városrész és lakótelep építését már úgy kezdték meg, hogy a kiépüléssel egy időben a tömegközlekedését is összehangoltan alakították volna ki. Végül a terv akkor gazdasági-politikai okok miatt dugába dőlt, és az ideköltözött több, mint 20 000 lakos azóta is várja csodát, vagy legalábbis a megígért metrót. Eleinte felmerül, hogy a metróvonal felújításával egy időben megvalósulhat a vonalának hosszabbítása is, de végül az uniós közbeszerzési értesítőben csak most jelent meg a felhívás.

A kiíró Budapesti Közlekedési Központ, az “M3 metró meghosszabbítása Káposztásmegyerig előkészítés, engedélyes és kiviteli terv készítése" pályázatra április 18-ig várja a pályaműveket. A kiírás tartalmazza a vonalszakasz főbb jellemzőit, úgymint hogy összesen négy új megálló épülne, amelyek közül kettő kéreg alatti, kettő pedig felszíni lenne, új P+R parkolók létesülnének Rákospalota-Újpest állomásnál, valamint a Megyeri úti végállomásnál egy nagy, intermodiális csomópontot kell kialakítani. 

Ez együtt járna a meglévő villamospályák bontásával és tereprendezésével, a Megyeri út külön szintű átvezetésével a Budapest-Vác vasútvonal alatt, járdával és biciklisávval, egy vasúti megállóhely kialakításával, hiszen most csak elrobognak a lakótelep mellett a váci vonal szerelvényei, illetve egy normális autóbusz-végállomás is kialakítandó úgy, hogy mindezek összekapcsolódjanak. Igazán jó hír, hogy a tervezés elindult végre, ám a megvalósulás a magas költségek miatt biztos még évekig váratni fog magára.

A budai oldal villamoshálózatának bővítése is egy új városnegyed épüléséhez kapcsolódik, csak ez éppen most fog kinőni a földből. A Kopaszi-gáthoz tervezett BudaPart projekt – aminek részeként épül meg a MOL 120 méteres új székháza – előzetes számítások szerint majd 30 000 embernek lesz munka- vagy lakóhelye, és egy ilyen mértékű fejlesztéshez igencsak átgondolt infrastrukturális átalakítások is kellenek. A tervek szerint a budai fonódó villamoshálózat részeként épülne meg az új vonal, amely összekötné a negyedet a városközponttal. A Deákról induló, és a Gellért téren át a rakparton kiépülő új nyomvonal mellett a Forbes szerint egy másik, a fonódó vonalán közlekedő járat Kopaszi felé való kivezetése is elképzelhető.