A március 21-i ingyenes esemény célja, hogy közelebb hozza és élménnyé tegye a kortárs irodalmat, de bejuthatunk olyan helyekre is, ahová a hétköznapokban nem biztos. Az idei helyszín a VI. kerület lesz.

Szerelem, színház, különleges helyszínek és irodalom – a tavasz első napján, március 21-én rendezik meg az Irodalom Éjszakáját. A szerelem lesz az idei téma és ihlető, 21 kortárs világirodalmi szerző regényeiből, novelláiból olvas fel 21 radnótis – és a színházhoz szorosan kapcsolódó – színész, 21 szokatlan és különleges helyszínén a VI. kerületnek.

A különleges kulturális eseményt harmadszorra rendezik meg nálunk, az ötlet 2006-ban Prágából indult és két éve ért el Budapestre. A közönség egy éjszaka alatt meghatározó európai és Európán kívüli, többnyire mai, fiatal szerzők szövegeibe nyerhet bepillantást, az irodalom pedig a színészek által tapinthatóvá és élővé válik. Többek között felolvas Alföldi Róbert, Porogi Ádám, Petrik Andrea, Bálint András, László Zsolt, Balsai Móni, Szikszai Rémusz, Martinovics Dorina és Gyabronka József is.

Az este folyamán 10-15 perces felolvasások váltják majd egymást, 7 órai kezdettel, melyek félóránként ismétlődnek, az utolsó kör pedig este fél 11-kor indul. Minden helyszínen egy-egy színész olvas fel részletet egy adott műből, összesen 8 alkalommal. Olyan izgalmas és sok esetben a nagyközönség számára nem látogatható helyszínek között tarthat világirodalmi sétát az érdeklődő, mint a Prezi, a Terézvárosi Templom Plébániája vagy az Art Pool. Az esemény egy koncerttel zárul az Anker'tben.

Az Irodalom Éjszakájára a belépés ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel. Minden érdeklődő maga állíthatja össze a saját útvonalát, programját, annak függvényében, hogy a felolvasásokat milyen sorrendben szeretné meghallgatni az este folyamán. Az egyes helyszínek eltérő befogadóképességgel rendelkeznek.

  • Időpont: március 21., szerda, 19:00-23:00
  • 21 helyszín: Budapest szívében, a VI. kerületben
  • A részletes program, az írók és színészek listája az Irodalom Éjszakája oldalán elérhető. A helyszíneket március 10-től teszik közzé.