Március első hétvégéje rég nem látott módon diverz programkínálattal támad: Oscar-váró események, gasztrofesztiválok, külföldi világsztárok, teliholdas élményséták, disznótoros sörbemutatók, táncházak és még sok más – segítünk köztük eligazodni.

  • Csütörtök

Budapest turisták által egyik leggyakrabban látogatott pontján lángosozót nyitni üzleti szempontból magától értetődő döntés, a minőséget tekintve viszont kételyekre ad okot. A Gozsdu-udvar bejáratánál megnyílt Lángoshmagyaros klasszikusaira viszont egyáltalán nem lehet panaszunk - végre a Király utcai poharazások után/alatt háborgó gyomrunkat csitíthatjuk egy káposztás vagy fokhagymás lángossal is.

Reczer Ser - Collabrew Series #1: A neve még titok sörbemutató/ Neked Csak Dezső

Hosszas előkészületek után útjára indul a Reczer Ser – Collabrew Series névre keresztelt kollaborációs sörsorozat. A sorozat első darabját Ábrahám Mátéval készítették el, melyet csütörtökön, a Neked Csak Dezsőben kóstolhatsz meg először.

Belvárosi Táncház: Kerekes Band, Erdőfű, PásztorHóra/ Gödör Klub

Az ország legnagyobb táncháza várja a művelődni, szórakozni és ismerkedni vágyókat minden második csütörtökön. A táncház szakmai vezetője Tárkány-Kovács Bálint Junior Prima díjas népzenész. Ezúttal az este kiemelt együttese a Kerekes Band, akik most nem koncerttel, hanem moldvai tánczenével készülnek, kiegészülve a PásztorHórával, Bergics Andris és Szlama Laci vezetésével. A másik teremben az Erdőfű zenekar húzza a talpalávalót Maruzsenszki Andor és Kiss-Balbinat Ádám prímások irányításával.

Twentees - Y-sztorik lemezbemutató/ Kuplung

Y-generációs ügyekről írt lemezét mutatja be a Kuplungban a hazai gitárpop egyik legmenőbb mai zenekara, a Twentees! Az Y-sztorikdalai azokból a hétköznapi jelenségekből táplálkoznak, amelyeken mindannyian gyakran agyalunk: “viszem-e valamire”, “van-e értelme”, “nincskedvemhagyjálmár” és ezekhez hasonlók. Az MTV-korszakban nevelkedett srácok legújabb EP-je internetfüggésről, felnövésről és annak nem akarásáról, örömteli és szomorú dolgokról is szól. A Twentees előtt a Koalabell lép színpadra.

Napalm Death/ Dürer Kert

Március első napján ismételten Budapestre látogat a britek grindcore alapzenekara, a Napalm Death. A zenekar jelenleg a tizenhetedik albumán dolgozik, mely várhatóan valamikor 2018 második felében fog megjelenni, de könnyen lehet, hogy már a Dürer Kertben is elnyomnak egy-két új szerzeményt.

  • Péntek

Március hónap sörfőzdéje: RothBeer/ Beerselection

Tovább folytatódik a februárban debütált Hónap Sörfőzdéje sorozat a Beerselection jóvoltából, ebben a hónapban a Rothbeer kap extra figyelmet. A második epizód megnyitója március 2-án lesz, ahol személyesen is találkozhatsz majd a Rothbeer csapatával és persze az általuk főzött sörökkel, például az általunk is ajánlott Bundes IPA-val, Honey Moonnal vagy a Távoli Galaxissal.

Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj 2018/ Corinthia Hotel Budapest

Az Egri és a Szekszárdi borvidék idén is megrendezi a Bikavér Párbajt, hogy közösen mutassák be a két borvidék egyedi stílusú bikavéreit. 2018-ban is sétáló kóstoló keretében ismerkedhetnek meg a vendégek a különböző évjáratú, kékfrankos alapú házasításokkal, amelyeket személyesen a borászok mutatnak be. Valamint ismét vásárolhatnak limitált mennyiségben a délutáni szakmai sétáló kóstolóra jegyeket azok, akik inkább a kora délutáni órákban szeretnének kóstolni a sommelier-kkel és borkereskedőkkel együtt.

Wall Of Sleep, HAW/ Robot

A – többek közt – egykori Mood-tagok által alapított doom metálos Wall Of Sleep a súlyos-groove-os, bluesos-szintén doomos HAW társaságában indítja a tavaszt, a vaskos riffek kedvelőinek itt a helye a hétvégén.

Sweely, Jesse Bru/ Toldi Klub

Sweely, 21 éves streetdeszkás, Franciaország egyik legtechnikásabb fiatal elektronikus zenésze, a hírhedt párizsi Concrete klub rezidens előadója. Fiatalkorát a grunge, rap, hiphop, jazz és electro világain át dobolva, gitározva, zongorázva és didzseriduzva (ami amúgy a kedvenc hangszere) jutott el ahhoz a house stílushoz amit ma a TR-8 szekvenszere, MPC dobgépe és szintetizátorai segítségével mesterin hoz létre élőben. Jesse Bru kanadai MC, DJ, és kifinomult zenész. Eklektikus kreatív palettájával, és a korai 90-es évek hip-hop technikájával, mintákat újragondolva, alkotja modern deep house zenéjét.

  • Szombat

Kávébár Bazár 2018/ Akvárium Klub

Idén március 3-4-én szerveződik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával harminc kiállító termékeit – kávékat, teákat, borokat, párlatokat, és egyéb italkülönlegességeket – kóstolhatnak meg. Hazai mikropörkölők és jól ismert márkák egyaránt megjelennek a kávésok között, a világ legjobb termőterületeiről érkező tételeket kóstolhatsz, és persze vásárolni is lehet majd a standoknál. A belváros legnyüzsgőbb terét biztosan betölti majd a kávéillat, hiszen a teljes házban, vagyis négy teremben lesznek programok és kóstolók.

Think:Nordic konferencia 2018/ Budapesti Corvinus Egyetem

Skandináv Ház szervezésében megvalósuló Think:Nordic konferencia célja, hogy a hallgatóság első kézből tájékozódhasson aktuális társadalmi problémákról és azok Észak-Európában már bevált megoldásairól, a legfrissebb tudományos kutatásokról, kulturális vagy művészeti jelenségekről – saját területükön kiemelkedő skandinávoktól.

Busó tor/ Bereg Bár

Disznótoros sörbemutató a Bereg és a Bölcső Brew Crew együttműködésében. Remek barna sör, nyitott emberek, vidéki disznótoros hangulat, szakértő sörfőző mesterek. Sült vér, kolbász, hurka, toros káposzta, isteni húsleves, fogópálinka és természetesen sör, amennyi csak lehet.

Enyedi Ildikó: Az én XX. századomUránia Nemzeti Filmszínház

Enyedi Ildikó Cannes-ban a Legjobb első filmnek járó Arany Kamera díjával elismert, trendekbe nem illeszthető “fényfilmje” március 3-án az Uránia Nemzeti Filmszínház műsorán! A filmet – amelynek alig néhány napja volt nagy sikerű telt házas vetítése a Berlinale Classics szekciójában – digitálisan felújított kópiáról vetítik, angol felirattal. A vetítés vendége lesz Máthé Tibor, a film operatőre és a digitális felújítás szakértő résztvevője, akivel Fazekas Eszter, a Filmarchívum digitalizálást vezető filmtörténésze beszélget. Az eseményt megnyitja Ráduly György, A Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum Igazgatóság vezetője.

Bódo Viktor: A Krakken művelet / Átrium

Bodó Viktor egy ideje külföldön dolgozik, ezért nagyon megörültünk, mikor megtudtuk, hogy márciusban hazai bemutatója lesz. A Krakken műveletről jelenleg csak annyit tudunk, hogy korábban Vendetta munkacímen futott, és egy színházi társulat, egy pályázat és a politika viszonyáról szól. Valamint a főbb szerepekben Gyabronka József, Bálint András, Molnár Piroska és Lázár Kati látható.

Teliholdas élményséta a Hármashatár-hegyen/ Erdőajándéka Erdei Iskola

Sejtelmes éjszakai barangolásra hív minket március 3-án az Erdőajándéka Erdei Iskola a Hármashatár-hegyre. A séta során megtapasztalhatjuk a teliholdkor megelevenedő erdei élet rejtelmeit és elsajátíthatjuk a nesztelen lopódzás mesterségét is. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!

5 Years Of Lobster Theremin/ LARM

Az biztos, hogy amikor Jimmy Asquith kiadta Palms Trax EquationEP-jét húsztizenháromban, a koszosan csillogósra polírozott hangzásokra ugró közönség világszerte nyalogatni kezdte mind a tíz ujját, és okkal tette ezt: mára a Lobster a horizont alatt szárnyaló klubzene Bocuse d’Or Akadémiája, ami tudatosan vitt esztétikával tölti meg a korgó füleket öt éve. És hát ne feledjük, hogy a magyar technóéletbe is betette a lábát: nem csak berántotta magához a legügyesebb zenegyárosainkat, de az első Boiler Boom Budapest megnyitószalagját is a karcos homárolló nyisszanthatta át. Itt az idő egy baráti koccintásra a labelfőnökkel meg a srácokkal.

  • Vasárnap

Slow Gasztro Market/ Anker't

Március 4-én ismét Slow Gasztro Market a slow életmód értékei mentén. A gasztronómiai és zöld piacon mindent megtalálunk majd, ami az egészséges életmód alapjául szolgálhat, legyen szó friss fűszerekről, vagy adalékmentes készételekről, süteményekről.

Magyar Ízek Tavaszi Vására/ Várkert Bazár

A tavasz első napjait a legfrissebb hazai kistermelői finomságokkal köszönti a Magyar Ízek Vására, melynek központjában most a legkülönfélébb sonkák és sertéshústermékek állnak. Az is megtalálja a számítását, aki már a húsvétra készül, hiszen az ünnepi sonkák, kolbászok sora is felvonul a mustrán! De természetesen a tavaszi asztal minden egyéb hamisítatlan magyar íze is fellelhető lesz a vásári forgatagban, így kézműves sajt és tejtermékek, lekvárok, zöldségkrémek, gombakészítmények, mézek, csokoládék és édességek, liofilizált gyümölcsök, tésztafélék, fűszerek, vad és haláruk, valamint gyümölcsszörpök, bor- és pálinkakülönlegességek várják a látogatókat.

Futó Expo 2018/ Hungexpo

A Futó Expo 2018 egyik szezonnyitó futós eseménye újdonságokkal, beszámolókkal, előadásokkal, workshopokkal a programkínálatban. A kiállításon beszerezhetjük legújabb felszerelésünket is, melyet előtte a beltéri tesztpályán ki is próbálhatunk. A rendezvény kiváló kiindulópont mindenki számára, kocogóktól az ultrafutókig.

Oscar-hétvége: szurkolj a Testről és lélekrőlnek!/ Anker't

Budapest Cinevent és a Filmtekercs.hu ötödik alkalommal szervezi meg közösen az Oscar-díjátadó bulit. A tavalyi évhez hasonlóan idén is az Anker’t biztosítja a helyet, lesz filmvetítés, zene és játék, de a legjobb, hogy ismételten együtt szurkolhatunk egy magyar jelöltnek: Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje a legjobb idegennyelvű filmnek járó szobor várományosa!

;t=1s Baths/ Dürer Kert

Will Wiesenfeld, vagyis Baths először érkezik Magyarországra, akit a BBC kritikusa, Mike Diver achillwave úttörőjének titulált, zenéjét pedig leginkább az unortodox jelzővel illette a brit Drowned in Sound magazin. És noha Baths amerikai, mégis Angliában, illetve Nyugat-Európa egyéb területein ért el jelentős sikereket, ami elsősorban sajátos hangzásának, instrumentális, elektronikus zenéjének, illetve jellegzetes falzett hangjának köszönhető – hazánkban való bemutatkozásának pedig a Dürer Kert fog helyet adni.