Ismét összeszedtük, hol és hogyan érdemes eltölteni az előttünk álló négy napot. Például thrash metál koncerten, kültéri jégpályákon, csapfoglalásokon, brunch-okon vagy színházi premiereken. Szubjektív merítés a hétvégi programfelhozatalból.

  • Csütörtök

DataCamp X MOME Open/ Trafó

Tervezz kóddal és ábrázolj adatokkal! Alkoss egyéni formavilágot és nyomtass magadnak saját tervezésű tárgyakat! A DataCamp a Bánkitó Fesztivál után ezúttal a Trafó klubban folytatja a kreatív adatfeldolgozó módszerek feltérképezését a MOME Open oktatóival, akik gyorstalpaló bevezetést adnak a különböző adatok tulajdonságairól, típusairól, összefüggésrendszereiről és az azokban rejlő lehetőségekről. A program keretében kézbe vehetsz néhány virtuálisan tervezett és digitális eljárással készült használati tárgyat is, melyek hasznos szemléltetői egy-egy tervezői koncepció modellezésének.

Horizont & Friends - Tap Takeover/ Neked Csak Dezső

Elkészült a Horizont Brewing Pilot szériájának ötödik söre, mely a Juicy IPA névre hallgat, a srácok pedig nem is akárhogyan ünnepli meg az új italt, január 25-én barátaikkal együtt tartanak csapfoglalást a Neked Csak Dezsőben. Kóstolhatunk majd a Balkezes, a Gólem Sör, a Party or Die, a Skyland, a Spirit és a Gingerfield kézműves termékeiből is, de természetesen a Neked Csak Dezső saját sörei is elérhetőek maradnak.

BWOLA: Bambii/ Toldi Klub

A BWOLA a global bass színteret itthon képviselő Babylon Records kéthavonta jelentkező, tematikus, audiovizuális táncos mulatsága, ami ömlesztőtégelyként szolgál mindazoknak, akik szeretik egy éjszaka alatt háromszor körbeutazni a Földet. Idei első vendégük Bambii, Kanada egy nagyon izgalmas és friss DJ-je aki amellett, hogy Mykki Blancóval turnézik, Toronto legforróbb buliját, a JERK-öt szervezi.

Get Closer Acoustic: Bornai Tibor & Laár András/ Barabás Villa

Kisebb megszakításokkal 1974 azóta zenélnek együtt. Ebben volt hét év komoly munka, sikerek nélkül, és még több év nagy sikerekkel. Bár mindketten önálló utakon indultak el (Laár humorista lett, buddhista pappá szentelték, Bornai saját lemezeket írt és szerzője sok nagy sztárnak, pl. Koncz, Somló) anyazenekaruk, a KFT ma is koncertezik. Pályájuk egyik csúcsának mondható a Bál az Operában címmel három éve a Magyar Állami Operaházban megtartott nagy sikerű előadás, valamint 2017 júniusában a Müpa Bartók termét töltötték meg, és adtak emlékezetes koncertet. Negyvenhárom év és rengeteg kaland. Van miről mesélniük.

Beermuda/ Bölcső Bar, Élesztőház, Legfelsőbb Beeróság

Január 25-től három napon át három új sört is bemutat a Fehér Nyúl Brewery, méghozzá stílszerűen három különböző helyszínen. Január 25-én a Bölcső Barban kóstolhatjuk meg a Cranachan málnás black IPA-t, január 26-án az Élesztőházban a Cocoa Milk Stoutot, január 27-én pedig a Legfelsőbb Beeróság elé kell járulnunk a Baristautért, amely egy kávés stout, nitróval csapolva.

  • Péntek

Vadas - Tóth - Gryllus: Sleeping Beauty Project/ MU Színház

A Sleeping Beauty Project a belső világunk és külső valóság közötti átmeneti térbe invitálja a nézőt. A saját virtuális performanszunk megélése és átélése valósulhat meg a nézők találkozása és kapcsolódása révén. A Sleeping Beauty Project alapgondolata a Csipkerózsika-meséből indul ki, és a történetből fakadóan három nagy témával foglalkozik: halál, mese, hétköznapok. Az előadás nézője egy élményközpontú esemény résztvevője, amelyet adott esetben ő maga működtet.

Kreator, Vader, Dagoba/ Barba Negra Music Club

Január 26-án visszatér Budapestre a thrash-legenda, a Kreator. A több mint három évtizedes múltra visszatekintő zenekar az év elején megjelent Gods of Violence albumukkal érkeznek. Mille Petrozzáék két éve már adtak egy felejthetetlen koncertet szeretett városunkban, ami előrevetíti a január 26-i műsor végkicsengését. A két előzenekar a lengyel death metál legállhatatosabb intézménye, a Vader és a francia groove metál brigád, a Dagoba lesz.

Én, Tonya - premier előtti vetítés/ Toldi Mozi

A tehetséges fiatal műkorcsolyázóból a legnagyobb közellenséggé váló Tonya Halding történetét feldolgozó Én, Tonya ott van a legnagyobb Oscar-esélyesek között. A szatirikus hangvételű, humorában a kritikusok által leginkább a Fargóhoz hasonlított filmet hétvégén már premier előtt el lehet csípni a a Toldiban és ha hihetünk a jelöléseknek (három Golden Globe, öt Critics Choice, három Satellite), akkor érdemes is.

10 Years Of LavaLavaLÄRM

Pénteken a Lärmben ünnepli tizedik születésnapját a LavaLava szervezőcsapata, egy nem akármilyennek kinéző éjszakával. Az elmúlt tíz esztendőre összesen tízórányi zenével és tíz előadóval emlékeznek vissza, sőt terítékre kerül majd egy igen csábító berlini nyereményút is, mely magában foglalja a teljes ellátás mellett a garantált belépést két fő részére a Berghainba és a Watergate-be.

Tiefschwarz Ali - 3hrs Set/ Akvárium Klub

A Tiefschwarz duó igazi legendának számít az újhullámos elektronikus zenei szférában, produkciójukkal hihetetlen nagy befolyással vannak a klubzenei hangzásra. A zenerajongó testvérpár, Ali és Basti Schwarz a Tiefschwarz-ot abból a zenei szenvedélyből hozta létre, amely 1990 óta készteti őket fellépésekre. Kezdeti tapasztalataikat az Ali által vezetett, mára már legendássá vált stuttgarti klubokban, az ON-U- ban és a Red Dogban szerezték. Ezek az élmények, plusz a zene iránti megszállottságuk ihlette őket arra, hogy a DJ-zést producerkedéssel bővítsék. Remixeltek a Depeche Mode-nak, Madonnának és Missy Elliotnak, kiadtak már Fabric és Time Warp mixalbumot is, és persze állandó fellépői a legnagyobb fesztiváloknak és kluboknak világszerte. Az Akváriumba Ali Schwarz érkezik január 26-án.

  • Szombat

Hadik Brunch Borbély Alexandrával, Pálmai Annával és Trokán Nórával/ Hadik

Három tehetséges színésznő ül egy asztalhoz, hogy a közönséggel együtt reggelizzenek. Borbély Alexandra, Pálmai Anna és Trokán Nóra fiatalságuk ellenére a legfoglalkoztatottabb és legsikeresebb színésznők, mindemellett pedig barátnők. Hogy merre tart most karrierjük, mik a céljaik, hogyan emlékeznek vissza az előző évükre, hogy lehet rivalizálás nélkül igaz barátságot kötni a színházban, változtak-e a női szerepek az elmúlt években, férfiak uralta szakma-e a színészet, és még sok minden másról fognak beszélni január 27-én délelőtt a Hadikban.

TaxiTuri - Farsangi Extra/ Auróra

Forralt borral és farsangi fánkkal vár mindenkit az Adománytaxi közösségi vására, ahol ezúttal női, férfi és gyerekruhákkal is készülnek a szervezők. A befolyt összegből az ország legelmaradottabb kistelepüléseit támogathatják.

Úlfur Úlfur/ Dürer Kert

Izlandon a zenét, mintha az anyatejjel szívnák magukba az emberek, nem csoda, hogy folyton rejtett kincsekre lelünk náluk. Ilyen az Úlfur Úlfur (magyarul: Farkas Farkas) is, akik zsíros, fülbemászó beatekkel és kirobbanó energiákkal mozgatják meg a színpadot, emelik magasba a kezeket és késztetik mozgásra a lábakat. A rap duó novemberben járt nálunk a Mörk vendégeként, szombaton pedig visszatérnek hozzánk, ezúttal a Dürer Kertbe.

Meat Wave, The Somersault Boy/ Dürer Kert

A Meat Wave zenéje igazi dühös áradat, ami magával ragad és mindent elsöpör, ami az útjába kerül. A chicagói punktrió először lép majd fel Budapesten január 27-én, hogy bemutassa tavalyi, The Incessant című lemezét. Előttük a Felső Tízezerben és a Szabó Benedek és a Galaxisokban is játszó Sallai László sickpop zenekara, a The Somersault Boy nyit majd.

Dillinja, Benny L/ A38 Hajó

Metalheadz, vagy tágabb értelemben véve a drum’n’ bass színtér egyik ikonikus alakja, Dillinja újra Budapesten! A lassan három évtizede aktív DJ-producer neve lényegében egybeforrt a stílussal vagy a külön annak megszólaltatására kialakított Valve hangrendszerrel. Biztos most is lesz The Angels Fell vagy Sovereign Melody, mi pedig nem is lehetnénk boldogabbak emiatt.

  • Vasárnap

Sínséta a Gyermekvasúton / Gyermekvasút

Vasárnap egy nagyjából háromórás séta során tárják elénk a Gyermekvasút működésének érdekességeit és titkait a szerelvényektől kezdve az állomásokig. Bemutatják a hűvösvölgyi fűtőházat, a Széchenyi-hegy állomáson lévő, 120 éves elvek alapján működő biztosító berendezést, de a program magában foglal egy tárlatvezetést a Gyermekvasutas Múzeumban is. A program ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges a részvételhez!

Yoga Brunch - Panoráma Jóga/ Rudas Fürdő

Újra testi-lelki kikapcsolódásra invitál minket a Rudas Étterem üvegfalai közé a Yoga Brunch. Az egyórás jógagyakorlatot követően vegán finomságokkal folytatódhat majd a nap, Budapest egyik legszebb panorámájával a háttérben.

Jessica93, USÉ, Verekedés A 19. Században/ Auróra

A francia Jessica93 hipnotikus loopokból, grunge-os riffekből és hideg dobgépes alapakból rak össze egy egészen különleges shoegaze-posztpunk hibridet, míg a Usé mögött álló Nicolas Belvalette repetitív-ritmikus szintetizátoros rockkal hajszol transzba. Mindketten fellépnek január 28-án az Aurórában, bónuszképp lesz egy hazai szupergroup is.

Müpa Kultúr Kültér Jégpálya/ MüPa

400 nm-es pályával készül a Müpa Kultúrtér, ahol a korizás közben a Müpa két rádióját, a Symphony-t és az Easy-t hallgathatjuk. Idén is sok egyéb kulturális program vár ránk a Müpánál. Számoljunk vele, hogy nyolc év alatti gyermekek csak kísérővel korcsolyázhatnak és hogy most vasárnap használhatjuk utoljára. Érdemes kihasználni!