A Mikulás zsákjában olyan sok kiemelkedő hétvégi program is lapult, hogy még a megszokottnál is többet válogattunk be az e heti ajánlónkba. A különböző karácsonyi vásárok között biztos találsz majd egy neked valót, de lesz képregényvásár, orientális diszkó, Prince-koncertfilm vetítés és még egy rakat izgalmas koncert is az elkövetkezendő négy napban. Az ünnepek előtt tehát érdemes még párszor kimozdulni!

  • Csütörtök
Harmadik etapjához érkezik december 7-én a Horizont Brewing sörsorozata, ezúttal egy chilis különlegességet főztek ki, melyet az Élesztőházban fognak bemutatni. Elöljáróban annyit érdemes tudni a #3-ról, hogy egy 5,5%-os, enyhén csípős sörről van szó, amely a chili és a csokoládé párosát gondolja tovább.

Utccazene néven adománygyűjtő sorozatot szervez a Telep csapata a hátrányos helyzetűek, szociális problémákkal küzdők megsegítésére, melyben a budapesti éjszakai élet ismert zenei előadói lesznek a segítségükre. A támogatások különböző szervezeteken keresztül jutnak majd el a rászorulókhoz, első alkalommal az Age of Hope részére gyűjtenek december 7-én, a Madách Imre téren.

Mik azok az elvek és miért akarhatja az ember olykor a saját fizikai létét is feladni egy eszméért? Ezekre a kérdésekre keresi a választ legújabb munkáinak keretében Asztalos Zsolt, Munkácsy Mihály-díjas képzőművész. A Hybridart Space-ben (1052, Budapest, Galamb utca 6.) kiállítandó installációja egy emlékmű, amely a mártírhalált halt emberekhez való viszonyunkat vizsgálja és január 10-ig tekinthető meg.

Lemezbemutatóra készül december 7-én Korb Géza (Puma Danger) szólóprojektje, a Rock Band For Old Men, melyre a Kuplungbankerül majd sor. A bossa novától a countryig kalandozó formáció mellett két másik fiatal zenekar is fellép az estén, a pszichedelikus krautrockos The Nobody Elses 2015-ben megnyerte a KERET blog Kikeltető nevű tehetségkutatóját, míg Korándi Dávid Cappuccino nevű projektje egy fokkal gitárcentrikusabb, garázsrockos hangzást fog hozni a Kuplungba.

A “Speakerhead” egy új tizenhatcsatornás hangszórózenekar része, melyet Jan Trojan és Michal Rataj fejleszt 2016 eleje óta a “HAMU”-n, a prágai Előadóművészeti Akadémia Zenei Tanszékén. December 7-én a Zenekadémián Michal Rataj,Slavomír Hořínka és Jan Trojan tart majd egy előadást róla, valamint a különböző teresítési technikákról, míg másnap a sokcsatornás művek hangversenye ígér nem mindennapi zenei élményt.

  • Péntek
Egyre biztosabb, hogy véget ért a nyár, de ez korántsem jelenti azt, hogy ne lehetne együtt tölteni egy kis időt egy olyan helyen, ahol jól el vannak látva forralt bor ügyileg. Ha úgy tartja kedved, akkor dolgozd és beszélgesd át a pénteket a 0,75 bistro & barban. Lesz reggeli, ebéd, hideg-meleg italok, wifi és minden, amit még beletöltesz a napba.

valódi tanyasi csirke régen külön minőségi jelzőnek számított: megízesítette a húslevest, megkoronázta a vasárnapi ebédet és még Szindbád is vetett epekedő pillantásokat a pecsenyés asszonyság felé. Épp ezért fájt annyira a hiánya a budapesti gasztropalettáról – eddig. A Jászai Mari tértől alig pár percre található Le Poulet francia repect alapján, de hazai szárnyasokból készít olyan fogásokat, amelyek után még Krúdy Gyula is megnyalná mind a tíz ujját. December 8-án ínyenc kóstoló falatokkal, pezsgővel, borral és még sok más különlegességgel ünneplik, hogy megnyitottak.

Az ünnepek közeledtével sokszor kaotikusabbá válnak körülöttünk a mindennapok, pedig legalább ebben az időszakban jó lenne egy kicsit lelassulni, visszatalálni önmagunkhoz és feltöltődni. A Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Ráday Soho (Ráday utca) és a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út) december 8-án arra vállalkoznak, hogy visszatérjenek az ünnep alapértékeihez. A karácsonyi vásárlás mellett kultúrával, színes programokkal és valódi élményekkel töltődhetsz fel egy pohár forró, téli ital társaságában.

Ismét Magyarországra hozza az egyik legjobb svéd koncertzenekart az A38 Hajó. A Royal Republic a The Hives és a The Hellacopters által kitaposott úton követelt magának új sávot az elmúlt pár évben, mostanra pedig már talán túl is nőtt az ázsiójuk az említett elődöknél. Erről tavaly már meggyőződhetett a budapesti közönség, december 8-án azonban jön a ráadás, hogy végképp ne maradhasson bennünk semmi kétség. A Royal Republic előtt a tavaly alakult Aaron Buchanan & The Cult Classics melegíti majd a táncparkettet.

Harminc évvel az eredeti bemutatója és másfél évvel alkotójának tragikusan korai halála után 2018 januárjában visszatér a mozikba Prince kultikus koncertfilmje, a Sign O’ The Times digitálisan restaurált és újrakevert változatban. Ez egy egyedülálló lehetőség a rajongók számára, hogy a világszerte újra találkozzanak egy magával ragadó koncert közösségi élményével, együtt emlékezzenek a zseniális zenészre és előadóművészre. Premier előtti vetítés a Pólus Moziban december 8-án!

A Toldi Klubban ünnepli első szülinapját a house szcéna iránt elkötelezett mhmm csapata, a jeles alkalomra pedig két külföldi nevet is becserkésztek. Pépe Spanyolországból, Harrison BDP az Egyesült Királyságból érkezik december 8-án, míg a hazai támogatásról Drizzy és Pizza Amore fog gondoskodni.

  • Szombat
A Magyar Képregény Szövetség idén már tizenharmadik alkalommal rendezi meg a magyar képregények és képregényesek napját, a Hungarocomixot. A szombati ingyenes rendezvényen vásár, kiállítás, kerekasztal-beszélgetések és workshopok várják az érdeklődőket, illetve olyan különlegességek, mint például Kertész Sándor Pókember-generáció című könyve, melyet itt lehet majd először megvásárolni.

Hamarosan beköszönt a tél, de szerencsére már csak párat kell aludni, hogy beszerezd a város legmenőbb stílusú kofáitól a puha és meleg sapkákat, sálakat, kabátokat. Látogass el a karácsonyi vására a város szívében a TELEP-en december 9-én szombaton, hogy idén utoljára válogathass az összegyűjtött kincsek között!

Elkészült a divattal, képzőművészettel és underground életmóddal foglalkozó Rebellive blog legújabb print kiadványa Rendezvous címmel, mely 21. századi társas kapcsolatokra, illetve a különböző művészeti és kulturális szcénák kereszteződésére fókuszál. A zine tartalmaz továbbá egy LOVE editiont is a blog által kedvelt művészpárok fotóival. A megjelenést a Rebellive csapata egy a zine anyagaiból készült kiállítással teszi hivatalossá a Fractal Studióban december 9-én, ahol természetesen a kiadványt is meg lehet majd vásárolni.

Az igazi borkedvelők számára nincs karácsonyi vacsora, ajándékozás vagy szilveszteri ünneplés kivételes borok és pezsgők nélkül. A Winelovers decemberi nagykóstolóján épp ilyen tételek sorakoznak fel: izgalmas fehér borok, hosszan érlelt testes vörösök, egy kellemes estét elindító pezsgők és az ünnepet megkoronázó tokaji aszúk is várják a vendégeket.

Jótékonysági karácsonyi vásárt szerveznek december 9-én a Kőlevesben, amelynek keretein belül haajándékot vásárolsz a szeretteidnek, akkor nem csak az ő karácsonyukat teszed boldogabbá, ugyanis a vásárlások teljes bevételét három szervezet között osztják szét.

Elérkezett a Keret blog tehetségkutatójának 2017-es döntője is, az idei indulók közül Krúbi, a Fat & Cute, az Analog Balaton és a The Swamp Creatures jutott el a fináléig, melyre a Kuplungban kerül sor szombaton. A kikeltetős zenekarokon kívül fellép még az este folyamán a Kloggs és a Halál;orgazmus is. A végső sorrendről a közönség és a szakmai zsűri közösen dönt.

Az utóbbi néhány évben a nyugati klubzenék világába is szépen lassan beszivárgott a közel-keleti hangzás, a global bass egyre népszerűbb lett, de további stílusok is átvették az orientális hatásokat. Ebbe a sodrásba áll bele december 9-én Gólya is, ahol a Disko Oriente névre keresztelt partin Kelemen Kristóf, Adis Abbé és Vedat Akdağ repít majd minket a mediterráneum keleti felére.

  • Vasárnap
A Toldi Klub is megrendezi saját karácsonyi vásárát december 10-én, ahol klassz designcuccok (csak pár márka, akik biztos kint lesznek: Virágéknál, Konfekció vagy a Verkstaden) vásárlása mellett a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát és a Kismaszat Állatvédő Egyesület munkáját is lehet majd támogatni.

Advent második vasárnapján ismét rengeteg kiállítóval és programmal várja a látogatókat a WAMP, Budapest legkedveltebb design vására. Ezúttal már a Millenáris legnagyobb csarnokának földszintjén és emeletén is válogathatnak mindazok, akik egyedi karácsonyi ajándékot és inspirációt keresnek, vagy saját részre szeretnének vásárolni egy-egy különleges darabot.

Billy Wilder örökérvényű klasszikusát, az 1959-ben bemutatott Van, aki forrón szeretit sokan mindők idők legjobb amerikai vígjátékának mondják. Ha még nem láttad, akkor vasárnap pótolhatod a Bem Moziban, természetesen eredeti nyelven és magyar felirattal!

A Még nem összesLovasi András pályafutásának dalszövegeit gyűjti kötetbe. Harminc év, több mint háromszáz dalszöveg az 1980-as évek végétől máig, a pécsi Szenes Klubtól az Arénáig. A kötetet eddig publikálatlan költemények-dalkezdemények, gitárakkordok és Lovasi saját illusztrációi színesítik. A könyvet december 10-én egy zenés est formájában fogják bemutatni a Katona József Színházban, majd a bemutatót követően a szerző dedikál.