Advent | Advent

Artxmas, Kultxmas, Slowxmas

Falk Miksa utca, Ráday utca, Bartók Béla Boulevard

Az ünnepek közeledtével sokszor kaotikusabbá válnak körülöttünk a mindennapok, pedig legalább ebben az időszakban jó lenne egy kicsit lelassulni, visszatalálni önmagunkhoz és feltöltődni. A Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Ráday Soho (Ráday utca) és a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út) december 8-án arra vállalkoznak, hogy visszatérjenek az ünnep alapértékeihez. A karácsonyi vásárlás mellett kultúrával, színes programokkal és valódi élményekkel töltődhetünk fel egy pohár forró, téli ital társaságában. Az ilyenkor úton-útfélen előforduló giccsek, a hatalmas tömeg és a nagy pörgés helyett az ízléses, ember közeli ünnepvárásra, a meghitt, nyugodt készülődésre helyezik a hangsúlyt. E három utcában lehetőségünk lesz lelassulni, a saját tempónkban, a saját vágyainknak megfelelően várni a karácsonyt és élvezni az adventi hangulatot.

Az utcák „slow” karácsonyi programjai

  • A Falk Miksa utca évtizedek óta a fővárosi műkereskedelem központja. Ezt a kincset szeretné közelebb hozni a művészetektől, műgyűjtéstől távol sodródott új nemzedékekhez a galériákból és kávézókból alakult új közösség, az Art&Antique Street. Adventi tematikus sétájuk során meg lehet tekinteni a galériákban a hónap műtárgyát, de aukciós kiállításokra is be lehet kukkantani. A különleges sétát forró téli italokkal és utcazenével teszik kellemesebbé. Az üzletek egyedi meglepetésekkel és akciókkal készülnek, a helyben vásárolt ajándékokat pedig díszcsomagolásban lehet hazavinni.
  • A Bartók Béla Boulevard-on pop-up designvásárokkal (helyszínek: Pagony, Moha Café, Kelet, Szatyor, BBB iroda, La Nube, Faur Zsófi Galéria, Tranzit, Tinta, Chocofacture), adventi kirakatrendező és kézműves foglalkozásokkal lehet találkozni ezen a napon, az üzletek és galériák itt hosszabb nyitva tartással készülnek. Pénteken és szombaton a Gárdonyi téren egy mobilszaunában pihenhetjük ki a fáradalmakat vagy épp töltődhetünk fel az adventi időszak második felére. Mindezek mellett egy élő karácsonyi kalendáriummá válik a Bartók Béla út, minden nap egy új üzlet kirakatában nyílik ki egy ablak egy helyi kedvességgel.
  • A Ráday Sohoban is kényelmesen belegyalogolhatunk az idei karácsonyba. Szervezett városnéző csoportokat indítanak. Az egyikben az utca kortárs művészeti galériáit, különböző stílusokat és az alkotókat lehet megismerni, beleértve a Ráday utca építészettörténeti nevezetességeit. A Bakáts téri templom 19. századi orgonáját érintés közelből csodálhatjuk meg, sőt az eddig kevesek által látott altemplomba is be lehet jutni. December 8-án több vendéglőben és helyszínen lesznek kulturális és művészeti események: Inka Grill Bisztró, Soul Café, Hallo Hal Fish Bar, Vörös Postakocsi, Wokzilla, Mangacowboy, Rombusz Terasz, Nándori Cukrászda, Kisesti, Jedermann, Balázs Café, Input, Cevap Grill és további helyek-helyszínek. A nyugodt, sétálós programot a Ráday utca hagyományos téli ajánlata, a forralt bor és egyéb ravasz forró italok kötik össze.