Az elmúlt év legjobbnak ítélt új épületei és felújításai szálltak versenybe a Budapest Építészeti Nivódíjáért. A Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építészeti Kamara díjára jelölt épületek között óvodák, lakóházak, átalakított műemléki épületek, megújult közterek és modern irodaépületek is voltak. A szakmai zsűri 16 döntős épület közül választotta ki azt az ötöt, melyet a leginnovatívabbnak és példamutatóbbnak tartott, mutatjuk a nyerteseket.

Mi mással is ünnepelhetné a szakma méltóbban Budapest születésének 144. évfordulóját, mint egy olyan díjátadóval, ahol azok a színvonalas új épületek, fejlesztések és helyreállítások részesülnek elismerésben, melyek egyszerre őrzik a város történelmi örökségét, de előremutató módon alkalmazkodnak is a változó igényekhez. A díjra jelölt épületek széles sálán mozogtak, mind funkciójukat, mind léptéküket tekintve.

Az első különdíjat az ír O’Donell + Toumey Ltd. tervezte CEU belvárosi épületeggyütesének Nádor utcai rekonstrukciója kapta, a belvárosi történelmi, eklektikus városszövetbe beillesztett új épület, és a már meglevő – összesen hat épületbe szétszórt – campus átépítése. A Vigyázó Ferenc utcai homlokzatkialakítás ugyan megosztó, de kétségkívül minőségi építészeti elgondolást és kivitelezést tükröz, áll az indoklásban. Az épület fenntarthatósága és a tetőkert kialakítása előremutató példa lehet az egész belváros számára.

A második különdíjat a XIII. kerületi, 400 férőhelyes Meséskert passzívház óvoda kapta, melyet az Archi-kon Kft. tervezett. A sűrűn beépített lakótelepi környezetben egészen egyedülálló megoldással született meg ez az épület. Az ötletes, felülről ötödik homlokzatként egy összerakós játékra emlékeztető tetőkerttel egyszerre dobja fel a környéket és biztosítja a szabad levegőn való játék lehetőségét az ovisoknak.

A harmadik különdíjat a Makrai Sándor tervezte Tó utcai családi ház kapta, mely egy karakterszegény környezetben hozott létre követendő, példaértékű családi ház modellt. Az épület nem méreteivel kíván reprezentálni, hanem a funkciók ésszerű elosztásával és visszafogott, de ötletes megjelenésével. A dolomitzúzalékkal és mozgatható árnyékolókkal változatos homlokzatot mutat, egyszerű vonalvezetése ellenére is.

Végül a három különdíjas után bejelentették a két fődíjat kapott épületet is. Az Üllői út XVIII. kerületi szakasza mellett fekvő Kossuth tér teljes körű megújítása a Sagra Építész Kft. munkája volt. A hazai tájépítészet úttörője, Rerrich Béla műépítész tervezte park rehabilitációjának keretében megújították a zöld köztereket, és egy új pavilonépületet is létesítettek. A burkolat érdekessége a kicsit bűnügyi helyszínelések krétarajzaira emlékeztető Kondor Béla motívum.

Végül az első díjazott a Hotel Moments, az Andrássy út 8. alatti bérpalotának szintén az Archi-kon által tervezett felújítása és átalakítása. A Feszty Adolf tervezte neorenszánsz bérplalota átalakításakor a zsűri szerint olyan építészeti megoldásokat találunk, amelyeket vagy tiltani vagy tanítani kéne. Megőrizték a csodás, kapualjakat díszítő sgrafittókat, de az épület szakít a régi és új kontrasztját megtestesítő építészei eszközökkel, nem a műemléki értékek konzerválása valósul meg, hanem egy új értelmezés ad többletet az épületnek.