Főznénk valami igazán különlegeset, teáznánk a legjobb füvekből vagy vendégségbe tartunk és a szokásos alkoholos ital helyett valami extrábbat vinnénk? Megvannak a szokásos beszerzőhelyek, esetleg a különböző nemzeti delikátok, de sosem árt, ha bővül a kör. Körülbelül egy éve létezik a Füge a Szirtes úton, a Citadellához igen közel. Árukészlete pedig több, mint meggyőző.

Az év első felében már gondosan összegyűjtöttük a legjobb 20 budapesti delikátot: a Culinaristól kezdve egészen a Nagymama Háziboltjáig. Válogattunk bele ázsiai alapanyagokra támaszkodó üzletet és kifejezetten szír élelmiszerekkel foglalkozó boltot is. Az általánosabb, kevésbé specifikus, mindent összegyűjtő szupermarketekből azonban nem sokat találtunk.

Ezt az űrt kívánja betölteni az egészen szokatlan helyen található Füge, ami nemcsak a kurrensebb holmikat szedi össze, hanem mindemellett egy kis kávézóval is lendít egyet a környéken. Persze közelben a Búsuló Juhász, mely panorámájával kevesen vetekedhetnek, valamint lényegében a BAH-csomópont és vele együtt számos étterem, kávézó, de hiányzott a hegyre egy ilyen kedves hely.

Egészen "nyugati" az érzés, hogy kívülről csak egy hangulatos kávézót látni, míg mikor belépünk, megnyílik a tér és roskadoznak a polcok a jobbnál jobb termékektől. Igyekeznek mindenből a legjobbakat tartani, legyen az száraz áru, vagy a csemegepult tartalma. A kávézó újhullámos kávéval foglalkozik és változatos süteményekkel, szendvicsekkel is készülnek. Sőt, a "mentes" vonal is képviselteti magát. Nem ritka, hogy a hegy futói edzés után itt teáznak/kávéznak, de a Citadellán szelesebb időben korzózók is sűrűn betérnek a Fügébe kicsit megmelegedni. Sajnos nyáron lemaradtunk róla, de a fagylaltjukról is jókat hallani.

Az élelmiszerek között sok olyat találunk, amikkel eddig csak utazásaink során találkoztunk és azóta vágyakozunk utána. Minőségi a pékáru, zöldség-gyümölcs, a bio részleg is számottevő, de ételallergiásoknak is elég szép szelekciót válogattak össze a Füge polcaira. A nemzetközi prémiumtermékek mellett szimpatikus a magyar termelők, gyártók, kisüzemek integrálása is. Húsáruk, lekvárok, mézek, sörök borok is érkeznek az ország legjobbjaitól.

Külön említést érdemel a szeszes ital szekció: akárcsak egy jobb vámmentes shopban, különlegesebb champagne-t ugyanúgy tartanak, mint gyümölcsös belga söröket, nem a megszokott fajtákból és luxus vodkák közül is választhatunk, ha a pénztárcánk megengedi. A termékeknek különben megkérik az árát, de ez természetes, hiszen nem mindennapi a kínálat. Mégis, ha egy hipermarket prémium élelmiszereinek áraihoz viszonyítjuk, nem olyan nagy a különbség. És lássuk be, a Fügébe nem biztos, hogy a mindennapi tej-kenyér-szalámi kombóért megyünk. Ha viszont mégis, akkor biztosan nagyon gurmé holmikhoz jutunk, alapélelmiszereket tekintve is.