Sokan tudnak sörözőt nyitni, viszont kevesen bánnak kellő szakmaisággal a sörökkel. Ez egy szép, mégis részletekre és finomságokra különösen adó ágazat, úgy kell kezelni minden egyes italt, ahogy az megköveteli. Ez az elgondolás és a szuper haladó technológia találkozik a Firstnél, akik most belvárosi egységgel emeltek a téten. Nyitás utáni második héten 200-féle üveges sör, csapon pedig 19-féle magyar és nemzetközi különlegesség.

Ez év júliusában jártunk először a First Craft Beer látványfőzdéjében és tap roomjában, amit a külső Váci úton találunk. Már akkor elképedtünk a nagyszabású technológián, amit a Kurucz testvérek kisüzemi sörmárkájánál használnak. Meséltek nekünk a söreikhez felhasznált vízről, kétféle halmazállapotú élesztőről, sőt a levegőről és az üzemben előírt higiéniai feltételekről is, melyek mind a szép, tiszta és állandó minőségű sörök javát szolgálják. Minőség, állandóság - fontos kulcsszavak a Firstnél.

A sörfesztivál-szervezéssel induló srácok sok kritikát kaptak már a hazai sörszakmától, mert teljesen más  üzleti és "művészeti" modellel dolgoznak, mint itthon általában. Vegyük például eleve a söreik ízvilágát, elnevezéseit, alkoholtartalmát. Inkább az észak-európai iskolát követik, vagyis az első kortyra lehengerlő, falhoz csapó, s aztán még kétszer megcsavaró intenzív ízek helyett letisztultabb a First sörök aromatikája.

Az italok fajta után keresztelődtek, így van például IPA, APA, belgian witbier, farmhouse ale, cseh főzőmesterrel készülő pilsner is. Favágók, zombi mesefigurák sincsenek a címkéken. Érthető, és ha úgy vesszük, mainstreamebb vonalt képviselnek, csak mindezt olyan technológiával előállítva, hogy elmesélések alapján az ide látogató skót Brewdog csapata is elismerően bólogatott.

A júliusi látogatásunkkor szeptemberi/októberi belvárosi nyitást pedzegettek, és meglepő módon ez teljesült is. Egyszerűen kell egy "anyahajó" a belvárosba is, hogy minél több embert elérjenek. Külföldieket, helyieket, mindenkit aki fogékony a sörkülönlegességekre. És erre a kíváncsiságra, befogadásra remek kezdőlöket volt az egyik hagyományos magyar márka ma már mindenhol elérhető IPA-ja. Milyen jó, hogy mindenhol elérhető... mert így azok is megismerkedhetnek az IPA-val akikhez eddig nem jutott el a felső erjesztésű sörök hulláma. Ugye hazánkban az alsó erjesztésű lager, azon belül pedig a pilseni típusú sör jelenti "a sört".

A First Craft Beer BBQ az egykori Dob3 megüresedett helyét tölti be. Az üzlethelyiség hosszabb, mint szélesebb, erre reagál a sportbárokra jellemző hosszú pult is. Hétfőn, este 18 órára érkeztünk, a hely pedig tele volt, és gyakorlatilag ottlétünk alatt végig ez volt a jellemző. Volt, aki csak beugrott a pulthoz pár új csapon lévő tétel lekóstolására (Anthony Bourdain biztos kikészült volna…) melyre 1 decis mennyiségben is van lehetőségünk, ugyanis fontos üzletpolitika, hogy decinként mérjék az italokat. Csapon elég nagy a szórás, 225 forint/decitől 1000 forint/deciig terjedek az árak.

A First IPA egy különálló csapból folyik, még megannyi tornyot látunk a pultban. Most például összesen 19 tételt írtak a táblára. Ami biztos, hogy a First sörei mindig bent lesznek nyilván (mi a farmhouse ale-t és az IPA-t kedveltük a leginkább), de a legizgalmasabb csapon lévő és palackozott szelekcióért a Grabovszky Beertending, vagyis Németh Gábor a felelős. Ő egyébként emellett a sörkoktélok hazai ásza, és ezt a műfajt a Firstbe is elhozta – Budapesten nem túl bejáratottak még a sörkoktélok. Pedig a Druida lehelete fantázianevű ginnel, házi babér-hibiszkusz-üröm sziruppal és farmhouse ale-lel készített ital minket azonnal megvett. Fontos itt megemlíteni, hogy sör nélküli koktélokban is jók, ahogy bor és rövidital téren sem fukarkodnak. Ez egy sörbirodalom, de egy bár is. Találja meg mindenki az ízlését, nincs kizárva a buliból, aki fröccsözne vagy csak elszopogatna egy Caipirinha-t, miközben a barátai éppen stout-okat kóstolnak.

A konyha még nincs kész teljesen, a BBQ-hoz elengedhetetlen szmóker még nem lett bedurrantva, de pár sörhöz igen jól passzoló falat már rendelhető. Így burgerek, (2290 forinttól) amerikai filmekből megismert, sajttal sütött nachos tálak, (1890 forint) vagy például a cseheknél népszerű hermelin (1590 forint) is elérhető.

Mikor náluk jártunk, olyan főzdék tételei kerültek csapra, mint például a magyar Brew Your Mind vagy a Csupor, az észt PÕHJALA, a svéd Omnipollo, vagy az új-zélandi Tempest. Üvegben, hogy csak néhányat említsünk: Brewdog, Fourpure, St Peter's, Mikkeller és a legjobb magyarok. Kell ennél több?