A legjobb macskás kávézókat szedte össze Európa-szerte az amerikai Forbes, Párizson át, Londontól Budapestig.

Pár éve még valakiben megdöbbenést kelthetett, hogy bemehetünk egy helyre kávézni, ahol eközben macskák huppannak az ölünkbe, vagy hevernek a lábunk előtt. A Cat Café – amelyet a lap betett válogatásába – kiállta az idők próbáját, és népszerű helyként még követőkre is lelt, így megnyílt a Zoo Cafe is. Az internetes keresések pedig azt bizonyítják, hogy a hullám dagadni látszik, és egyre több ilyen kávézónak van helye Európában.

Az amerikai Forbes most a macskás kávézókat gyűjtötte össze, és más kontinensekről is hozott példát, Kenyában például zsiráfok dugják be az ablakon a fejüket, amíg reggeliznek a vendégek, de vannak olyan helyek, ahol sündisznókkal vagy malackákkal tölthetjük együtt a szabadidőnket. A macskás kávézók leghamarabb Japánban terjedtek el, ennek egyik oka az lehet, hogy a japánok általában olyan apró lakásokban élnek, ahol képtelenség és tilos háziállatot tartani.

Elterjedtek azok a helyek, ahol trópusi állatokat találunk, kígyókat, papagájokat, teknőst és gyíkokat, de többen kizárólag a macskákra fókuszálnak. A macskáknak nem elhanyagolható a terápiás hatásuk, mikor dorombolnak, olyan rezgéseket bocsájtanak ki, melyek segítik a relaxációt, és többek között csökkentik a vérnyomást is. Az effajta kávézóknak természetesen szigorú egészségügyi előírásoknak kell megfelelniük.