Lezárult az ötletpályázat, amelyben a Várnegyedben található Szent György tér és Dísz tér megújítására vonatkozóan vártak építészeti megoldásokat. Szemügyre vettük a terveket, amelyek közt új épületek felhúzása, zöldterületek, parkok létesítése, az autóforgalom száműzése és pár egészen egyedi megoldás is szerepel. Mivel ez egy ötletpályázat, a megvalósításukat nem garantálja semmi, de pont ezért a fantáziát szabadon lehetett engedni.

Ha megvalósulnak a Nemzeti Hauszmann Tervben foglaltak, a Várnegyed 15 éven belül alapos változáson fog keresztül menni. Több lerombolt épületet rekonstruálnak, többek között a Tabán felőli oldalon újraépítik a Nemzeti Lovardát, a Stöckl-lépcsőt és Főőrségi épületet is. És valószínű, hogy húsz év múlva arra sétálva nem nagyon fogunk ráismerni se a Dísz térre, se a nyomasztó, üresen tátongó Szent György térre. A Palotanegyed és a polgárváros között határterületet képző két placc megújulása már hosszú ideje napirenden van,  a Lechner Tudásközpont pedig februárban írt ki ötletpályázatot a területek megújítására és urbanisztikai-építészeti újrafogalmazására, a Miniszterelnökség megbízásából. 27 pályázat érkezett be, ezek közül hetet díjaztak a múlt heti eredményhirdetésen: négyet kiemelt megvételben, hármat „sima” megvételben részesítettek, ami azt is jelentheti, hogy egyes ötleteiket meg fogják valósítani.

A zsúfolt Dísz tér jelenleg a legforgalmasabb közlekedési csomópont a Várban, a sarkán foghíjtelek árválkodik. A Sándor-palota és a Karmelita kolostor előtt elhelyezkedő  Szent György téren sem túl felemelő élmény áthaladni: nyugati várfala csupaszon, romosan tátong, itt magasodik a volt Honvéd Főparancsnokság torzója is.




A pályázat végén az S-TÉR Kft., az Építész Stúdió Kft., a CET BP. Kft. és a PLANT-Atelier Peter Kis Kft. pályamunkái négymillió forintos, kiemelt megvételben, a Studio Kvarc Kft.; Zilahi Péter, Németh Zoltán és Greksza András, továbbá az Ükös Tamás vezette csoport tervei pedig kétmillió forinttal járó megvételben részesültek.

A kiírásban a pályázók teljes alkotói szabadságot kaptak, bár nagyon elrugaszkodott ötletek nem bukkantak fel a díjazott munkákban. Mindenki beépítené a Szent György tér nyugati oldalát, amely önmagában nem gond, mert a tér egységét eléggé megbontja az üres, céltalanul tátongó terület. A Tabán felé nyíló páratlan kilátást persze érdemes meghagyni a sétányról, és a tervekkel ezt többnyire tiszteletben is tartották.

Az Építész Stúdió a régi épületek és telekosztás ritmusában húzná fel a nyugati oldalon az „Öt Géniusz Házát” (öt magyar tájegység sajátosságainak megjelenítése kortárs épületben), az egykori Teleki-palotát szinte eredeti állapotában, valamint az úgynevezett Vizuális Kultúra Házát is. A Szent Zsigmond-templom alapjain szökőkutat alakítana ki, amelynek vízjátéka kirajzolná az egykori épületet, és főleg este lenne látványos.




A kápolna helyén szintén a vízzel játszana a PLANT-Atelier Peter Kis Kft., amelynek formáit függőleges vízoszlopokkal idézné meg. Ők a Tóth Árpád sétányt vadgesztenye és japán díszcseresznye fasorokkal ültetnék tele, és meghosszabbítanák a palota északi homlokzatáig, valamint egy modern, áttört pavilonépületet is emelnének a nyugati várfal előtt.




Az S-STÉR az egész teret egységes burkolattal látná el, valamint kétszintes várfalsétányt hozna létre a Tóth Árpád sétány folytatásával. Kiegészítené a Honvéd Főparancsnokság torzóját is, teljesen elválasztva a Dísz teret.


A CET BP. Kft. csökkentené a Szent György tér méretét, és a névadónak szobrot emelne. A nyugati térfal épületeibe nyitott műhelyeket, vendéglátóipari egységeket, múzeumot helyezne, ami nemcsak a turistáknak, hanem helyi lakosságnak a kényelmét is szolgálná. Több kisebb kertet is létrehozna a területen, a Szent Zsigmond-kápolna romjait színes, illatos virágokkal emelné ki, a Palotához közel díszalmaligetet is kialakítana.

Látványos, teraszos turistaközpontot hozna létre a Studio Kvarc Kft., míg Zilahi Péter, Németh Zoltán és Greksza András csapata filozofikus megoldásban gondolkodott: háborús mementóként értelmeznék újra a Szent György teret, geometrikus bombatölcséreket elhelyezve a füvesített területeken, és a nyugati térfal jelzésszerű épületeit kubista formavilággal („pozitív bombatölcsérként”) formálnák meg.




A Dísz teret mindenki átadná a gyalogosoknak az átmenő forgalom és a turistabuszok korlátozásával. Az Építész Stúdió Kft. egyenesen odáig merészkedett, hogy elbontaná a Honvéd Főparancsnokság épületét, és a helyén egy fás ligetet hozna létre. Az ő elképzeléseik szerint a Dísz téren piac is lehetne, és a foghíjtelekre modern kávéház épülne. Az S-TÉR Kft. ugyanide kulturális, intézményi és iroda funkciókat javasol; ők is megszüntetnék a parkolókat, a járda- és úttestszinteket egybeolvasztanák. A CET BP. Kft. a volt Honvéd Főparancsnokságot kultúrpalotává és egy klasszikus „U” alakú nézőterű többfunkciós rendezvénytérré varázsolná. Igazán kreatív megoldásnak tűnt a PLANT-Atelier Peter Kis Kft. terve, amely az eredetileg lejtős tereket lépcsőzetes, teraszos kialakítású felületekké bontaná, hogy zöld rézsűkkel választaná el a szinteket, hogy a környék azzá váljon, aminek rendeltetett: közösségi térré és az itt lakók otthonává.

A pályázatokról a www.szentgyorgyterpalyazat.hu-n találni további részleteket.