Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes pénteken bejelentette: négy hétvégére lezárják a Szabadság hidat, hogy azt a budapestiek és az arra járó gyalogosok birtokba vehessék.

Tavaly a Gellért-téren zajló építkezések miatt vált jógások, piknikezők és bulizók terepévé a lezárt híd, idén viszont direkt az ő kedvükért fogják hétvégén megszüntetni a forgalmat. A Szabihíd projektet összefogó Valyo – Város és Folyó Egyesület mindenkit arra buzdít, hogy szervezzen programokat vagy vegyen részt rajtuk, hogy a 2016-os spontán hídfoglalás a budapesti mindennapok részévé válhasson.

A Valyo még januárban kezdeményezte Budapest vezetésénél, hogy a tavalyi siker után hétvégenként idén is lezárják a hidat. A főváros nem zárkózott el az ötlettől, és végül döntött: 2017-ben június 17-18-án és 24-25-én, illetve augusztus 5-6-án és 12-13-án köztérré alakítják a Szabadság hidat.

A Valyo kérdőívben gyűjtötte össze a piknikezők tapasztalatait, amelyből fontos tanulságokat szűrhettek le. Így idén meg lesz oldva a szemét kérdése, és lesznek kihelyezve vécék is, ahogy a bringásokról sem feledkeznek el: a híd déli járdája el lesz különítve kimondottan a kerékpáros közlekedés számára.