A pécsi Csorba Győző Könyvtár és az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetének együttműködésével egy napra könyvtárbusz parkol majd a Trefort-kertben.

Egy fővárosi embernek alapértelmezett, hogy ha könyvtárba szeretne menni, a kis, kerületi intézményeken kívül a központi könyvtárakat veszi igénybe, ha szükség van rá. A pécsi Csorba Győző Könyvtár 2014 áprilisa óta biztosítja a mobil könyvtárellátást Baranya megye 30 kisebb településén. Ez annyit jelent, hogy a bibliobusz teljeskörű könyvtári ellátást biztosít azokon a helyeken, ahol erre másképp nem adódna lehetőség.

2000 dokumentum (könyvek és audio-vizuális anyagok), 30 féle folyóirat és internet, nyomtató, projektor érhető el, és a beiratkozás mindenkinek ingyenes. Egy településen 1,5 órát tölt, naptárja szerint egy hónapban kétszer jut el ugyanarra a településre a 12 méter hosszú és 11,9 tonnát nyomó mozgó tudástár. Lehetőség nyílik helyben olvasásra, kölcsönzésre, netezésre, nyomtatásra, fénymásolásra, kézműves foglalkozások megtartására és vetítésre is. Sőt, ha nem áll rendelkezésre a keresett dokumentum, 2 héten belül tudják teljesíteni a kívánságokat.

Fontos ajtókat nyit ki ez az edukatív és szórakoztató szolgáltatás olyan településeken, ahol esély sem lenne szépirodalomhoz, ismeretterjesztő könyvekhez hozzájutni.. A busz most Budapestre látogat, hogy egy napig a Trefort-kertben várja azokat, akik szívesen belepillantanának a formabontó könyvtár életébe.

Május 9-én, reggel 09:00 órától 17:00-ig áll majd az ELTE BTK kampuszán, 15:00 órakor dr. Kiszl Péter intézetigazgató mond köszönetet, majd Márkus István hálózati szakreferens tart előadást Baranya aprófalvainak könyvtári ellátásáról.

További infók ITT Könyvtárbusz Facebook