Megszületett a Duna-installáció pályázat nyertese: Farkas Zsófia „Nagy halak emlékezete” címet viselő óriási szoborkompozíciója lesz majd látható nyáron a Dunán.

Júniustól három lebegő óriáshalat szúrhatunk majd ki a Dunán, amely Budapest Főváros Önkormányzata és a Pro Cultura Urbis Közalapítvány Duna-installáció pályázatának nyerteseként úszik majd a folyón. A Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria 2017 márciusában írt ki egy pályázatot, hogy kortárs képzőművészek munkáival gazdagítsák a fővárosi kulturális létet. A nyertes egy három darabból álló szoborkompozíció lett. Farkas Zsófia szobrászművész 20 jelentkező közül nyerte el a Duna-installáció megálmodásának és megvalósításának lehetőségét.

A kompozíció főként a természet és az egység fontosságát kiemelve illeszkedik a főváros arculatába, emellett az ember és a halak misztikus ősi kapcsolatát boncolja, gondolja tovább. A köztéri képzőművészeti pályázat tárgya a kiírás szerint a budapesti Műegyetem rakpart előtti vízfelületen felállítandó kulturális installációra szólt, mely várhatóan június végétől új színfoltja lesz a budai Duna-partnak. A különleges, vízfelületen megjelenő alkotás megvalósításának szándéka, hogy egyedi és izgalmas vizuális eszközökkel, újszerű, mai üzenettel jelenítse meg a Duna és a hozzá kapcsolódó gondolatvilág elemeit, valamint a budapestiek és az ide látogatók figyelmét a Dunára irányítsák.