Budapest kedvelt közparkja és a város értékes zöld foltja a Liget, mely a Liget Budapest Projektnek köszönhetően kulturális és szabadidős központtá alakul. Ennek érdekében épületek újulnak meg és jönnek létre, sétányok, sportpályák, játszóterek létesülnek. Múlt hétvégén 3 elegáns pavilont adtak át.

200 éves múltra tekint vissza Pest egyik zöld csakrája, a Városliget. Ez volt a Millenniumi Ünnepségek fő színtere, de állatkertbe járó családok, jégkorcsolyázni tanuló iskolások és gyógyfürdőző turisták is őrizhetnek emlékeket a város második legnagyobb közparkjáról. A városlakók mindig is kedvelték ezt a szegletet, éppen ezért sokaknak vált szívügyévé a park sorsa. 2011-ben Liget Budapest Projekt néven útjára indult egy teljes körű megújításra irányuló fejlesztés is, vagyis rehabilitáció alá kerül az utóbbi időben elhanyagolt zöld terület és a hozzá tartozó épületek nagy része. Az alapvető cél, hogy mindezt úgy tegyék meg, hogy ne sértsék a Városliget hagyományait, és egyúttal egy mindenki számára elérhető, dinamikus kulturális és szabadidős központot hozzanak létre. Ennek érdekében történelmi épületeket renoválnak, új múzeumokat építenek, vendéglátóhelyeket és játszótereket létesítenek.

A húsvéti hétvégén már az első látványos fejlesztés eredményét is lehetett élvezni: az Állatkerti körút régi, elavult bódésorának helyét csinos pavilonok vették át. Mindehhez leporolták Feszl Frigyes, a pesti Vigadó tervezőjének 1860-ban készült, orientalista stílusú városligeti pavilonterveit, és kiegészítették modern belső terekkel. Majd az egyikben kávézó-cukrászdát, a másikban art shopot (ajándékboltot), a harmadikban szabadidős kellékeket árusító üzletet alakítottak ki, az épületek között pedig tágas teraszt hoztak létre, ezzel egy klassz, közösségi funkciót adva a térnek.
A következő időszakban sok minden fog történni a Ligetben, melyekről részletesen a projekt honlapján lehet tájékozódni, de a teljesség igénye nélkül mi is összegyűjtöttünk néhány fontos változást:

  • 2017 végére megújul a Szépművészeti Múzeum
    Román csarnoka, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket és korszerű raktárhelyiségeket is kap a múzeum. De ami talán a legfontosabb, hogy több mint négy évtizedes kényszerű távollét után visszatérnek a régi magyar mesterek alkotásai az épület falai közé. 2018-tól vehetjük újra birtokba a Szépművészetit.
  • Teljes rekonstrukciós újraépítést hajtanak végre a Közlekedési Múzeum esetében is, amiből legjobban az eredeti épület ikonikus kupolájának visszaépítését várjuk: ez kilátóként működik majd.
  • Felújítják a meglehetősen szép, de évek óta nem használt Olof Palme Házat, aminek kulturális és vendéglátó funkciót szánnak. Az épület előtt pedig 2500 négyzetméteren létesítenek rózsakertet, 5000 rózsatővel és örökzöldekkel, de megújul a Vakok Kertje is.


  • Az akadálymentes és autómentes Városliget elvét szem előtt tartva a szó szoros értelmében sétánnyá alakul a
    Kós Károly sétány:

    megszűnik rajta az autós forgalom és a gyalogosok javára eltűnik a hatalmas Felvonulás téri parkoló is, hogy helyét átvehesse egy promenád (a kocsik pedig az újonnan épülő mélygarázsokban parkolhatnak majd).
  • Új futókör létesül, mely 2 kilométer hosszan, színezett rekortán pályán húzódik majd, és teljes hosszában kivilágított lesz.

  • A park déli, délkeleti része az amatőr sportolóknak kedvez majd a jövőben: labdás csapatsportpályák és a szabadtéri edzésre alkalmas, népszerű kondigépek lesznek itt elhelyezve.

  • Visszaállítják a Páva-szigetet is – körbecsónakázhatóvá téve ezzel a tavat -, ami egy igazi családbarát szegletnek ígérkezik, korosztályos játszóterekkel és rendezvényterekkel.

  • A Liget már meglévő játszóterei is mind megújulnak: különleges eszközökkel, akadálymentes megoldásokkal teszik mindenki számára elérhetővé és izgalmassá őket.

Liget Budapest
Honlap
FacebookYoutube