Egy ideje ismerjük a városligeti épület felújításának részleteit. A II. világháborúban súlyosan megsérült épületet a tervek szerint az eredeti formájában állítják helyre és egyben bővítik is. A korábbi külső tervek után most mutatunk néhány belső képet is!

Korábban beszámoltunk már a Közlekedési Múzeum – akkor még csak tervezett, mára már elkezdett – felújításáról. Maga a romantikus-eklektikus kiállítási csarnok a millennium idején épült Pfaff Ferenc tervei alapján, aki egyébként a MÁV főépítészeként számos jelentős pályaudvart is tervezett az Osztrák-Magyar Monarchia területén.

Az 1944-ben súlyosan megsérült építmény kiviteli tervei a mai napig rendelkezésre állnak, így ilyen szempontból nincs gyakorlati akadálya a megújulásnak. Az újjáépítési terveket a neves szakemberekből álló Mérték Építész Stúdió készítette.

A kupola átmérője 26 méter, a magassága pedig 67 méter volt, a kiállítótérben pedig a vasút, a közút, a hajózás, a vízépítészet, a posta, a távbeszélő és a távírda tárgyi emlékei kaptak helyet. Az újjáépült kupolában egy kilátó is helyet kap, ennek látványterveit a közelmúltban publikálták.

A rekonstrukció keretében nemcsak az elpusztult épületrészeket állítják helyre, hanem a földszint alatt két szinten, 4000 négyzetméterrel bővítik is a komplexumot. Ennek köszönhetően jelentősen nő a kiállítótér területe is, amelynek kortárs eszközrendszerrel újrarendezett tárlata a magyar társadalom és közlekedés változásainak kapcsolatát fogja végigkövetni a 19. századtól indulva.

Nemcsak technikatörténeti, hanem egyben társadalomtörténeti tárlatot is ígérnek, amely bemutatja, hogyan hatott a közlekedés a társadalomra és milyen igények szülték a technológiai innovációkat.

Az új múzeum olyan élményt ad majd a látogatóknak, amely a tárgyak mellett a történeteket hozza előtérbe, szinte moziszerűen bemutatva az elmúlt korok közlekedéstechnológiai történetét.

Ide kapcsolódó hír az is, hogy az épületrekonstrukcióval párhuzamosan az intézmény több évtizedes arculata is megújul.

Az új logó tükrözi a múzeum célkitűzését: a közlekedésre, mint összefüggő rendszerre tekint. A logó egyszerre szimbolizál sínpályákat és utakat, villamosvágányokat és vasútvonalakat, közutakat és folyókat, így utalva a különböző közlekedési módokra és ágakra.” – írják.