Befalazott bejáratok nyílnak meg, évtizedek óta rejtett terek válnak elérhetővé a közönség számára a felújított, modernizált Szépművészeti Múzeumban 2018-tól. Étterem is üzemel majd, és teljes egészében akadálymentesített lesz a két éve bezárt épület. Baán László bepillantást engedett a felújítási munkálatokba.

Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeum épülete már több részleges rekonstrukción átesett, legutóbb 2008-ban újult meg a múzeum homlokzata, de a nyugati, úgynevezett Román szárny felújítása és az épületgépészet fejlesztése évtizedek óta váratott magára. A múzeum leggazdagabban dekorált, román kori templombelsőt mintázó Román Csarnokát a háborús sérülések miatt 70 éve nem láthatta a nagyközönség, a csaknem 900 négyzetméteres terem eddig raktárként funkcionált. A Régi Képtár festményeinek egy része mellett itt tárolták a gyűjteményben őrzött, hányattatott sorsú gipszmásolatokat is – ezek átkerülnek a komáromi Csillagerődbe, illetve a Szabolcs utcában megépülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ látványraktárába.

Nemsokára újra régi pompájában ragyog majd a csarnok, padlófűtést és klimatizálást építenek ki benne, elvégzik a műemléki rekonstrukciót is. Ráadásul újra megnyitják a freibergi katedrális főkapujának és a gyulafehérvári székesegyház kapujának gipszmásolatával keretezett bejáratokat, melyeket szintén a háború után falaztak be. A megújult csarnokot a tervek szerint már a Szépművészeti megnyitása előtt, 2018 tavaszán bemutatják a közönségnek.

A Mányi István építész, illetve a Mányi Stúdió készítette felújítási tervek a múzeum alapterületének mintegy 40%-át érinti. Rekonstruálják az eddig a látogatóktól elzárva, irodaként funkcionáló, reneszánsz stílusú Michelangelo termet is, a jövőben ez ugyancsak látogatható lesz. Új éttermet és kávézót is kialakítanak a múzeumban. Kazánostul lecserélik a hetvenes évekből való gőzfűtést és a régi, zajos klímaberendezéseket, a tetőre napelemeket és napkollektorokat helyeznek. A múzeum teljes akadálymentesítése is megtörténik: új liftek is kerülnek az épületbe.
A múzeum jelenleg zárva van, jelentősebb művei jelenleg a Várban, a
Magyar Nemzeti Galériában

tekinthetők meg, a gyűjtemény viszont teljesen megújul, és időbeli szelekció elve alapján prezentálja az alkotásokat. A felújítás az év végéig elkészül, és 2018-tól ismét látogathatjuk a Szépművészetit.