A mosógépből ária szól, a lichthofból különös morajok, a sublót mélyéről félelmetes zörejek – ha egyedül lettünk volna a Kazinczy utcai polgári lakásban, biztos féltünk volna. A K28 galériát konkrétan egy lakásban nyitották meg a bulinegyed közepén, ahol vasárnapig hallható/nézhető Somló Dávid interdiszciplináris zenész "Minden hang egy vékony kék vonal" című installációja.

A hangokra való odafigyelés erős jelenlétet kíván, lecsendesíti az elmét. Somló Dávid a K28 lakásgaléria szobáiban, rejtett zugaiban húsz hangszórót rejtett el, melyekből a hallásküszöbnél alig hangosabb hangkompozíciók irányítják a figyelmet. Nem is gondolnánk, mennyire nehéz koncentrálni a hangokra, amikor minden inger vizuális, és folyamatosan bombázva vagyunk velük.Dávid itthon szociológiát, jazzt és zeneszerzést tanult, Londonban pedig interdiszciplináris zeneszerzés mesterszakot végzett, jelenleg Budapesten él és alkot. Eddig főleg külső terekben, parkokban, nyilvános terekben rendezett installációkat, és interaktív hangalapú performanszát, a Mandalát Európában és Brazíliában is bemutatták már: itt a nézők maguk cipelik a hangszórókóat, és mozgó hangforrásokként, hangszoborrá válva emelik ki a tér, a test és a hang kapcsolatát. Az alábbi videóban a Boráros téren mutatják ezt be:

A K28-ban vasárnap estig 17 és 20 óra között meghallgatható installáció a lakás „tiszta forma”-műalkotásaira is reagál, itt ugyanis az a szellemi műhely működik, amely Fajó János Kossuth-díjas magyar festőművész keze alatt formálódott a Szerencsi Szabadiskolában, Kassák Lajos örökségét őrizve. A „tiszta forma művészetét” hirdető Kontur Balázs, Varga Kristóf és társai egy alternatív teret hoztak létre a bulinegyed közepén, ahol nyílt már kiállítás, rendeztek ékszervásárt és drámafoglalkozást is, és sok más programot is szerveznek a jövőben.

Minden hang egy kék vonal
Mikor: február 9-12., 17:00-20:00, szombat-vasárnap 15:00-18:00
Hol:
1075 Budapest, K28 lakásgaléria, Kazinczy utca 28.
A program ingyenes, de 500-1000 Ft közötti adományokat elfogadnak.