Egyesek Csillaghegy büszkeségének nevezik, holott csupán tavaly decemberben nyitott. Azoknak ajánljuk, akik a házias, magyaros ételeket preferálják és hajlandóak utazni egy kicsit egy finom ebédért/vacsoráért, amennyiben nem a környéken laknak. 

Mint a kisebb vendéglátóhelyek közül jó néhány, úgy a Kiscsillag Étterem története is a családi hagyományokra vezethető vissza. A hely gazdájának vendéglátós családfa ágai egészen az üknagyszülőkig kanyarognak, korábbról pedig a Hűvösvölgyön jól ismert egykori BalázsVendéglő köthető a nevükhöz.

Családias helyként hirdeti magát a Kiscsillag, de nyugodtan emelhetne ezen a szinten, mert első ránézésre felsőbb kategóriásnak tűnik kellemes hangulatával, letisztult dizájnjával. Odakint egy egyelőre még nem üzemelő, farakásokkal és működő kályhával díszített télikert látványa teszi meghittebbé az itt tartózkodást, odabent figyelemre méltó a hatalmas kemence és a – mint megtudtuk – régen egy horgásztó stégjeként funkcionáló fából készült pult látványa."Az elmúlt év decemberében nyitottunk, a koncepciót tekintve a házias, magyaros, ugyanakkor erdélyi jellegű ételek vonalán elindulva, de természetesen kikacsintva a nemzetközi konyha felé. Korábban ebben az épületben egy teljesen más belső kialakítású kisvendéglő működött, amit 2008-ban bezártunk, hogy átalakítással és bővítéssel, valamint egy kemencével újranyissuk"– avat be a háttérsztoriba a tulajdonos.

A kemencének rendkívül fontos szerep jut az új felállásban, merthogy a Kiscsillag-specialitások abban készülnek. Ilyen a törzsközönség által kedvelt csülök, amely sehogy sem tud lekerülni a napi ajánlatból, valamint szintén a kedvencek közé jelölt, pirosra sütött és ropogós kacsacomb. A kemencében készült étel eleve kuriózumnak számít, nem beszélve "jótékony hatásairól", az összeforrt ízekről, az omlós húsokról vagy a ropogó kenyerekről.

Az étlapot szándékosan úgy alakították, hogy ne lexikon vastagságú könyvből kelljen 130 étel közül hosszas fejvakargatás után rábökni egyre, hanem könnyedén áttekintve csak néhányból tudjon választani a vendég. Ezek szinte mindegyike húsalapú étel, úgyhogy a vegetáriánusok és a vegánok egyelőre ne nagyon pötyögjék be az útvonaltervezőbe a Szentendrei út 317-et.

A házias ízeket kedvelők viszont annál inkább. Elsősorban olyan ételeket készítenek itt, amelyeket mindenki ismer, otthon is összedobhatóak, csak éppen macerásak, vagy sokáig tart bajlódni velük. A mangalicakolbászból készült rakott krumpli (1690 Ft), a gulyásleves (950/1600 Ft) vagy a madártej (990 Ft) tartozik ide többek között, de a külhoni falatokra vágyók se búslakodjanak, mert például lasagne is szerepel az étlapon.

Mindenképp ki kell emelni az ételek árait, amelyek – ahogy a tulajdonos fogalmazott – az átlagemberek számára is elérhetőek. Ezzel abszolút egyetértünk, hiszen egy 2500 forint körüli főétel ár azért nem mondható soknak, igaz ugyan, hogy nem a belvárosban vagyunk és a Kiscsillag azok közé az éttermek közé tartozik, ahová "el kell jönni", nem esik feltétlenül útba.Tél lévén a napi ajánlatból egy klasszikus szezonális levest, a tradicionális erdélyi csorbalevest (990 Ft) választottuk, ami kellemesen, nem túlzottan savanykás, és a benne lévő 4-5 húsgombóc miatt igen laktató. Hozzá, vagy a szintén megkóstolt klasszikus gulyásleveshez érdemes kérni a kemencében sült házikenyérből, melynek tésztája különleges öreg kovászból készül.

Főételként borskéregben sült szűzpecsenye érkezett tejszínes téli spárgával (2690 Ft). A könnyed és puha, picit markánsabb ízű hús mellett érdemes elidőzni a köretnél, amit egy 1928-as régi szakácskönyv receptje alapján készítettek. Ez a pozdor, vagy más néven a konyhakert osztrigája, nagyon passzol a szűzérmék mellé, egy ilyen kiadós leves után pontosan megfelelő.

Ha tehát kemencében sült, házias ételre vágysz és nem szeretnéd totálisan kiüríteni a pénztárcádat, bátran ajánljuk a helyet.Kiscsillag Étterem

Facebook
Weboldal

Cím:
1039 Budapest, Szentendrei út 317.
Nyitvatartás: hétfő-szombat: 11:30-22:00, vasárnap: 11:30-16:00