Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

A legkisebb múzeumok nyomában – Bibliamúzeum

Bár a nevéből akár arra is következtethetnénk, hogy itt csak régi példányokat látunk az emberiség történetének legnagyobb hatású könyvéből, ez csak részben fedi a valóságot. A nemrégiben felújított és újranyitott múzeumban színvonalas kiállításokat, régi könyveket és a Biblia keletkezésének korát, helyszíneit és hátterét bemutató, a Szépművészeti Múzeumból vagy éppen Izraelből származó régészeti leleteket is felvonultató, érdekes kiállítást találunk.

Néhány napja nyitott újra a Bibliamúzeum, korábbi nevén a Biblia Világa Múzeum. Ez az utóbbi elnevezés kifejezőbb annyiból, hogy korántsem csupán régi nyomtatványokat találunk a Ráday Kollégium épületében található kiállítóhelyen.

A múzeum több, egymástól teljesen eltérő funkciójú részből tevődik össze. Mivel a Szentírás és az anyanyelvi igehirdetést és igeolvasást szorgalmazó reformáció története szorosan összefügg egymással, az első rész a Bibliára, annak elterjedésére, az emberiség történetében betöltött szerepére utal egy látványos könyvespolccal, ahol a különböző nyelvű fordítások kaptak helyet.

A következő helyiség tulajdonképpen egy képzőművészeti galéria funkcióját tölti be, ahol olyan alkotók színvonalas tárlatait láthatjuk, mint Tóth Menyhért, Egry József, Konok Tamás, Ország Lili, Bálint Endre, Borsos Miklós vagy Udvardi Erzsébet.

A harmadik rész az eddig zárt, az átalakítás után üvegfal mögül látható vagy vezetéssel látogatható Ráday Gyűjtemény. A korabeli polcokon a család egykori magánkönyvtára és irattára kapott helyet.

A pince téglaboltozatai alatt létrejött új kiállítóhelyen egy teljesen új tárlatot ismerhetünk meg, amelyben főként a bibliai régészet tárgyai, illetve a kora keresztyéneket bemutató régészeti anyagot lehet megismerni. A nagyobbik helyiség hullámvonalas tárolói a nyomtatás előtti időszak hordozóira, az ókori papírusz- vagy pergamentekercsekre emlékeztetnek.

A kis helyiségben kiállított anyag számtalan utalást, szimbólumot rejt. A kiállított tárgyak közül sokat a Szépművészeti Múzeum vagy izraeli partnerek kölcsönöztek. A reliefek, terrakotta szobrok, érmék, pecsételők közül is kiemelkedik annak az Egyiptom-Kánaáni istennőnek a szobrocskája, amely Kr.e. 1550 és 1400 között készülhetett. Nagyon szép az a kicsike, hatlapos dobókocka is, amely szintén a Szépművészeti Múzeumból származik.

Az egyik tárolóban egy szekeret ábrázoló modellt lehet egy térképen húzogatni, ez Ábrahám utazását szimbolizálja, egy másik helyen pedig Heródes templomának részletesen kidolgozott makettjét láthatjuk, egy MOME-sek által készített virtuális tér segítségével pedig sétálhatunk is benne egy joystick segítségével. Szintén látványos megoldás, hogy egy webkamera segítségével beleshetünk a Fővárosi Állat- és Növénykert oroszlánjaihoz – igaz, a tél miatt most csak az üres kifutó látszik.

Ami biztos, hogy a múzeumban a Biblia és a művész iránt érdeklődők is sok érdekességet találnak, de a gyerekek sem fognak unatkozni. Sőt, mint megtudtuk, a külföldiek is megtalálják a kiállítóhelyet, van, hogy a látogatók felét ők teszik ki.

Bibliamúzeum
WEB
Facebook
Cím:
1092 Budapest, Ráday utca 28. (Bejárat a könyvesbolton keresztül.) Nyitva: H-P 10-18, Szo 10-17 Ingyenesen látogatható.

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Kultúra

Macskafogó a Corvinban

December 9-én és 10-én minden idők legjobb magyar rajzfilmjét nézhetjük újra 15:30 órai kezdettel, a Corvin moziban. Ternovszky Béla rendező és Nepp József író 1986-ban készült, minden korosztály számára egyaránt szórakoztató rajzfilmje tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálja is ezeket a zsánereket.

Kultúra

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely a fény és árnyék játékával vár bennünket december 16-tól február 24-ig. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében a kínai kultúra iránt érdeklődőket mindenképp megszólítja, de a családosoknak is érdemes belépni ezen a mágikus kapun, hiszen bent 5-8 méteres installációk fogadnak, a sétányon haladva pedig karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal is találkozhatunk.

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Neked ajánlott

A