Megköszönte a nézőknek azt, hogy recsegő, kényelmetlen székekre is hatalmas lelkesedéssel vásárolták a jegyeket – de új, kényelmesebb nézőteret ígért Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója. A Főváros Önkormányzat által megítélt támogatásnak köszönhetően tavasszal felújítás kezdődik, melynek során az akusztikán, a láthatóságon és a kényelmen is javítanak majd.

Az Örkény az egyik legkomolyabb szakmai programmal rendelkező fővárosi színház. Nívós darabok, ambiciózus igazgató és olyan formátumú színészek – a teljesség igénye nélkül –, mint Csuja Imre, Epres Attila, Gálffi László, Für Anikó. Nem csoda, hogy előadásaikra nem könnyű jegyet kapni, de a színvonalas produkciókhoz eddig olyan színházi épület kapcsolódott, ami olyan volt, mintha beragadtunk volna a '90-es évekbe, a cukorkapapír zörgetésénél pedig csak a székek nyikorgása volt idegtépőbb. Gyakorlatilag ez a színház kéretlen védjegyévé vált.

Mácsai Pál igazgató erről szokásos örkényi humorral számolt be a színház Facebook-oldalán: „Mindig úgy gondoltam, előadásainkra nézve az a legnagyobb dicséret, hogy a mi nézőtéri székeinken ülve is végignézik őket. Recsegnek, törnek, és rettenetes kényelmetlenek. Igen ám, de cseréjüket a mi épületünkben csak a nézőtér átépítésével lehet megoldani. Idén Budapest Főváros Önkormányzata megítélte számunkra ennek költségeit, ezért felújítjuk teljes nézőterünket: rendbe hozzuk az akusztikát, javítunk a láthatóságon, és főleg lecseréljük végre a székeket.”

A színház egyébként – akkor még más néven – 1940-ben kezdte meg működését a Wälder Gyula műegyetemi professzor által tervezett hatalmas, Madách téri épületben. Maga a terület eredetileg nem színháznak épült: az eredeti terv az volt, hogy egy mozi kap majd helyet itt, ehhez Gerlóczy Gedeon készítette el a terveket, végül a filmszínház nem kezdhette meg itt a működését, így átalakították színházzá.

A Madách Kamarából létrejött, saját társulattal rendelkező repertoárszínház 2004 óta viseli Örkény István nevét, és 2009 óta önálló. A színház előtti tér rekonstrukciója 2014-ben történt meg – erről itt írtunk –, a jelenleg 380 főt befogadó nézőtérre is alaposan ráfért már a felújítás.

Április 1-től vendégségben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon, illetve az Örkény Stúdióban játsszák majd az előadásokat, a jegyek változtatás nélkül ide érvényesek. A nézők a Facebookon bejelentett hírt a tőlük megszokott lelkesedéssel fogadták.