Az idei Budapest 100-on a rakpart lesz a középpontban április 22-23-án. Ezúttal a Duna-parton nyílnak meg előttünk a házak.

2017-ben már a hetedik alkalommal járhatjuk be a város egyes házait az egyre népszerűbb rendezvény keretében, a 100 éves házak rendhagyó születésnapi buliját ugyanis 2011-ben szervezték meg először. A Budapest100 idén a Duna két partján sorakozó házak, a hidak és a folyó bemutatására vállalkozik. A Rákóczi hídtól az Árpád hídig majdnem 10 folyamkilométer a távolság. Sétálva, villamossal, vagy bringával mindkét partot végigjárni és közben a házakba is benézni – igazi fővárosi kalandnak ígérkezik. A Dunával együtt élünk, és mint már olyan sokszor felhívtuk rá a figyelmet, sokszor nem használjuk ki eléggé, hiszen a rakpartokat összekötő hidak látványa, a pesti templomtornyok és a budai dombok megunhatatlan látványt nyújtanak minden budapestinek.

A rakpartok jövője vitatéma és sürgető urbanisztikai feladat, a szakma számára pedig a rakpartról szóló élénk diskurzus nyújthat találkozási és részvételi lehetőséget az eseményen. A Budapest100 a rakpartok házaiban a speciális helyszín páratlan előnyeit és kétségtelen hátrányait is bemutatja, miközben az itt élők és a középületekben dolgozók történeteit közkinccsé teszi, hagyományainak megfelelően. A Budapest100 hívei és támogatói a Facebook segítségével már elkezdték a készülődést a tavaszi programra: a szervezők fotókat és történeteket várnak a rakpartról, a Rákóczi hídtól az Árpád hídig.