Korábban az elsők között számoltunk be nektek a Bálnától délre eső, elhanyagolt partszakasz megújulásáról. Az első hírek óta sok idő eltelt, de most meg tudjuk mutatni a végleges terveket – és ami még jobb hír, hogy időközben a munkálatokat is elkezdték, így hamarosan már itt napozhatunk.

Az idei év legjobban várt fejlesztései között – nem mintha sorrend lett volna – de mindenképpen előre soroltuk a Nehru part megújítását. Egyszerűen azért, mert szerintünk hatalmas lehetőség van a napos parti sétány fejlesztésében, a 4-6-os villamostól és a Bálnától néhány méterre. Utóbbin már tavaly is mutatkozott néhány életjel, az új parkkal végre tényleg beindulhat a környék.

A Ferencvárosi Önkormányzat honlapjára a napokban kerültek föl a tájépítési feladatokban jártas S-Tér által készített új látványtervek, amelyek a Bálnától a Boráros térig húzódó, időközben nagyon korszerűtlenné vált park megújítását szemléltetik.

A korábbi programban igen sok funkciót – biodiverz kertet, új vízikertet, BMX-pályát, szabadtéri kondiparkot, kutyafuttatókat, sakktáblákat, napozóágyakat – próbáltak összesűríteni itt. A terveken az látszik, hogy az elemek egy részét megtartották, másokat elengedtek, de összességében sokkal korszerűbb park jön létre: "a park jelenlegi zöldfelület-állományi értékének megőrzése mellett a rekreációs lehetőségek megteremtése a cél, a megváltozott parkhasználói szokások figyelembe vételével."

A megújításra egyébként a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ nevű pályázata biztosít lehetőséget. A pályázati lehetőséget egy igazi sikersztori, hiszen segítségével olyan helyek újulhattak és újulhatnak meg, mint a Hullám Csónakházak, a Szervita tér, a Nyugati tér, a XVIII. kerületi Kossuth tér vagy a Szilas-patak mente.

Ahogy arról korábban részletesen is beszámoltunk, a Duna-partok nem csak ezen a szakaszon újulnak meg: vízparti térré alakul az Erzsébet híd pesti hídfője, a parkoló autók helyett zöldfelületekkel tagolt kerékpárutat és sétányt találunk majd.

A Széchenyi térről – a Magyar Tudományos Akadémia épülete elől – eltűnik a parkoló, így egy hatalmas, összefüggő tér jöhet létre, a Lánchíd pedig a tervek szerint egyirányúvá válik, ezáltal jóval több hely jutna a gyalogosoknak és a bicikliknek.

A Belgrád rakpart is az eddiginél sokkal vonzóbb célpont lesz: erre a részre új kávézók és éttermek települhetnek.

A közterek megújításában rutinos Korzó Tervezési Stúdió által megnyert nemzetközi tervpályázat után gyalogosbarát sétányok, díszburkolat és csillapított forgalom jelenik meg ott, ahol most autók és szalagkorlátok vannak, a vízen pedig úszóművek várják a városlakókat A Fővám tér és a Kossuth tér közötti szakaszon 2017-re mindez valósággá válhat.