Budapest belvárosa egy átlagos szombat éjjel is hemzseg a bulizóktól, szilveszterkor pedig a helyzet csak tovább durvul. Összegyűjtöttünk pár fontos tudnivalót, amik jól jöhetnek, ha az utcán búcsúztatjuk az óévet, rakétákkal köszöntenénk 2017-et, vagy csak simán szeretnénk A-ból B-be eljutni.

A virsli- és pezsgővásárlást nem érdemes szombat estére hagyni, mert a plázák a mozik és egyes éttermek kivételével jellemzően délben vagy 2-kor, a nagyobb élelmiszerláncok pedig 4-kor és 6-kor bezárnak. A tömegközlekedés szempontjából december 31-e szerencsésebb nap lesz, mint a szenteste:

a szokásosnál háromszor sűrűbben jár majd a 907-es, a 908-as, a 909-es, a 914-es, a 922-es, a 931-es, a 950-950A, a 956-os, a 973-as, a 979-979A és a 990-es éjszakai busz, valamint kétszer sűrűbben a 914A, a 923-as, az egész éjszaka közlekedő 934-es és a 941-es járat.

Emellett meghosszabbított üzemidővel jár a 916-os és a 940-es éjszakai busz, míg a 901-es, a 918-as és a 960-as vonalon a megszokottnál nagyobb befogadóképességű – csuklós – járművekkel lehet majd utazni. A D2-es átkelőhajót december 31-én és január 1-én nélkülöznünk kell majd. Viszont egész éjszaka jár a Fogaskerekű, valamint jó szokásához híven a 4-es, a 6-os villamos, utóbbi hajnali 2 óráig sűrűbben, 3-4 percenként.

A 2-es metró szombati menetrend szerint közlekedik, tehát az Örs vezér és a Deák Ferenc térről 23.24-kor gördül ki az utolsó szerelvény, az első pedig vasárnap fél 5-kor, a 3-as metró pedig nagyjából ugyanígy indul a végállomásokról.


BalesetekA kirepülő pezsgősdugó veszélyei mellett minden évben el szokás mondani, hogy a sok pia megbéníthatja a szervezet hőszabályozását, ami gyors kihűléshez vezethet, ezért érdemes odafigyelni, mennyit és hol iszunk. Az év utolsó napján egyébként átlagosan 40-50 olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet valamilyen pirotechnikai eszköz okozott: a leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre vagy egy szoba ablakán repül be és ott okoz tüzet. Szóval a biztonság kedvéért csukjuk be az ablakot, ha durrogtatós környéken lakunk.

A 90-es évek slágere, a petárda még mindig tilos, ellenben a különböző pirotechnikai eszközök, tűzijátékok különböző kategóriákra és korhatárokra bontva megengedettek. Az első két osztályba sorolt termékek egész évben megvásárolhatóak 14 és 16 éves kortól, persze ezekkel, például a tortagyertyával olyan nagyot nyilván nem robbanthatunk szilveszter éjjelén. A harmadik osztályúakat csak december 28-31. között lehet kapni 18 év felettieknek, és szilveszter napján este 6-tól másnap reggel hatig lehet csak működtetni. Ezekből egy ember csak három kilónyit vásárolhat, otthononként csak egy-egy személy. A negyedik kategóriát átlagemberként meg se vehetjük, ezeket a szuperrakétákat lövik fel augusztus 20-án a pirotechnikai szakemberek.

Ha amatőrként mégis tűzijátékra adjuk a fejünket, érdemes megfontolni az ORFK tippjét: a rakéta vezetőpálcáját soha ne a földbe szúrjuk bele, hanem inkább egy stabilan álló csőbe, üres pezsgősüvegbe állítsuk bele, eltört vezetőpálcás rakétát pedig főleg ne indítsunk, valamint legyen kéznél egy vödör víz, ha éppenséggel tűz keletkezne.

Mondani sem kell, hogy a szilveszterk éjjel minden évben nehéz az állattulajdonosoknak, mert a kutyák éjfélkor sokkot kaphatnak a hirtelen fény- és hanghatásoktól, jobb tehát bezárni őket. Léteznek egyébként csökkentett, a szokásosnak a tizedét okozó hanghatással rendelkező pirotechnikai eszközök is, amelyeken fülvédő szimbólum van.Hol számíthatsz tömegre?

A Vörösmarty téren és a Bazilikánál minden évben szilveszteri mulatsággal zárják az adventi vásárokat, de az Oktogonon, a Nyugatinál és a Lánchídnál is sanszos, hogy egymás sarkát tapossák majd az emberek. A városban felrobbanó tűzijátékokat sokan szeretik panorámás helyekről, a hidakról és a Várból nézni, és aki a Citadellán vagy a Halászbástyán szeretné köszönteni az újévet, számítson arra, hogy több százan is hasonló terveket forgatnak a fejükben. Persze ha kifejezetten az a cél, hogy sok más idegennel együtt, egyfajta kollektív energiaáramban búcsúzzunk 2016-tól, mindenképp ezekre a helyekre zarándokoljunk el éjfélig.

Minden kedves olvasónknak kellemes bulizást és boldog új évet kívánunk!