Lesz néhány közösségi program az előttünk álló hétvégén, amely nem csak a közelgő ünnepre koncentrál, de lesz olyan is, amelyik igen. Programok az ELTE Mikulástól a food truckokig.

Csütörtök
Egyszeri alkalommal, először Magyarországon: a Human egy képekből és leírásokból álló tabló, amely közelebb hozza az emberhez az a világot, amelyben él. A dokumentumfilmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítik csütörtökön a Francia Intézetben.

A vendéglátásban épp trendi az egészségtudatosság és a mindenmentesség, a Murok kávézó viszont anélkül teljesít ökológiai missziót, hogy beállna a paelo-vegán-cukormentes sorba. Bár nagyanyáink falusi kredenceit, asztalként funkcionáló ajtót és rusztikus cserépmintákat is találunk az üzletben, a divatos romkocsma-érzet sem türemkedik be az egységbe, így egészen egyedi, meghatározhatatlan stílusú helyen tömhetjük meg a bendőnket minden földi jóval a fonódó villamosok csomópontjánál, a Margit híd budai hídfőjénél.

A food truckok, vagyis büfékocsik egyre csak szaporodnak a fővárosban, és nem hiányozhatnak egy nívós fesztiválról, szabadtéri rendezvényről és természetesen a pesti éjszakából sem. Bár bárhova beállíthatók, eddig nem igazán találkoztunk velük a bulinegyeden kívül, az Üllői út-Nagykörút metszéspontjában pedig főleg nem. Szombat óta viszont a műfaj legjobbjai parkolnak a volt Kilián laktanya udvarán, az Üllői út 51. szám alatt, az Élesztő ugyanis megnyitotta nagy testvérét, ahol ezúttal nem a kézműves sörök, hanem az isteni, legkülönfélébb harapnivalók dominálnak.Elérkezett a december, és a várost lassan ellepi a forralt bor illata és a karácsonyi zene. Ez nemcsak a karácsonyi időszak kezdetét jelzi, hanem a szemeszter végét is. Ez a két esemény pont elég indok arra, hogy idén is életre hívják a már nagy múltra visszatekintő ELTE Mikulást, amikor újra együtt ünnepel az egész ELTE.Péntek
Decemberben három napon keresztül ebédtől-éjszakáig fogják készíteni a nápolyi pizzát az Impostorban. Ezen a hétvégén péntektől vasárnapig kóstolhatod meg az igazi olasz kedvencet.

Andrew Dominik 3D-technológiával készült, fekete-fehér dokumentumfilmje a Nick Cave & The Bad SeedsSkeleton Tree” című albuma keletkezéstörténetébe vezeti be a nézőt december 9-én.

Beszédes névvel indult a város legújabb lazább hangulatú, mégis magas minőségű ételekkel operáló helye, a Meatology. Nem nehéz kitalálni, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út vadonatúj szereplőjének fókuszában a húsok állnak. A jóféle császár, a csülök, a tarja, a burgerhús. Mindezek hol magyaros, hol ázsiai fűszerekkel, szószokkal, érzésekkel izgalmassá téve. Menő, egész főétellé avanzsált szendvicsek, könnyed saláták és fantáziadús kiegészítők kerültek jelenleg a menüre.

Kipróbáltuk.

Igazi flamenco családból származik Estrella Morente, akinek édesapja mellett testvérei, sőt unokatestvérei is a műfaj ismert és elismert művelői. December 9-én húgával és öccsével érkezik a Müpába, hogy megmutassa a hangversenyterem közönségének, milyen is az igazi andalúz életérzés.Tom Waits zseniális számait, zenéjét, őrületét a világ egyik legkitűnőbb soul-blues énekese, Ian Siegal, valamint Ripoff Raskolnikov, Kiss Tibor és Varga Líviusz, Varga Laca, Frenk és Nagy Szabolcs tolmácsolja pénteken az A38-on.A 2007-ben indult Ancient Methods a kurrens technó színtér megkerülhetetlen bástyája, ha a műfaj keményebb, puristább leágazásáról van szó.

Michael Wollenhaupt (akinek 2014-ig társa volt Conrad Prutzmman is) csak 'éjsötét háborús techno funk'-ként definiáló páros nem hiába volt rezidens többek közt a kultikus berlini Tresornál: amit csinálnak, az egyszerre táncolható, mechanikus, indusztriális és pokolian súlyos.

December 9-én a LÄRM vendégei.SzombatTizenkettedik alkalommal rendezi meg december 10-én a magyar képregények és képregényesek napját, a Hungarocomixot a Magyar Képregény Szövetség. A csaknem 30 magyar szerző és kiadó számos újdonsága mellett kapható lesz a világ egyik legismertebb, noir stílusú kultképregénye, a Blacksad most megjelenő magyar kiadása is.

A Ráday utcában egész nap várják a forralt borozni, hamburgerezni, pitézni vágyókat, este pedig rock and roll utcává változik a környék a Forralt bor és Hamburger Feszten.

Fő helyszín a RombuszTerasz.

Jó muzsikával, válogatott kincsekkel és az ország legmenőbb kofáival várnak szombaton a Telepen a Karácsonyi Lakásvásáron. Ha otthon halmokban állnak a designer, elmebeteg, menő, ravasz, izgalmas holmijaid, amitől megszabadulnál, menj és csatlakozz!Kiknek szól a Tabáni Hógolyózás?
Mindenkinek, aki szereti a Tabán hangulatát. Mécses fényében forralt bort kortyolgatva zenét hallgatna, mindenkinek, aki hiányol egy jó beszélgetést miközben megismerkedne a szomszédjával és a majdnem szomszédjával.A szabolcsi Parno Graszt zenekar 1987 óta a magyarországi cigányzene egyik legjelentősebb nemzetközileg is elismert képviselője.

Idei évzáró koncertjüket ezúttal a belvárosi Kuplungban tartják december 10-én, ahol a koncert után Dj Palotai páratlan lemezgyűjteményéből válogat erre az alkalomra különleges balkán-világzenét.VasárnapItt az ideje, hogy picit elszakadj az ünnepi forgatagtól és egy nyugodt, közös brunch keretében hangolódj a karácsonyra.

A helyszín különleges, hiszen a város legnagyobb dizájnüzletében, az alkalomra kialakított ünnepi térben élvezheted a kávé- és ételkülönlegességeket.

Kevés jobb program létezik a téli időszakban, mint a hideg elől menekülve begubózni valahova egy finom forrócsokira. Szétnéztünk Budapesten és végigkóstoltuk a szerintünk legjobbakat – a pudingszerűtől kezdve a kakaós állagún át egészen a klasszikusig.

Melyiket próbálod ki?Ki mondta, hogy a Rómain csak nyáron vannak jó programok?!

Várnak kicsiket és nagyokat, helyben lakókat és messzebbről érkezőket, a Római-part szerelmeseit és azokat is, akik télen még nem jártak ott.

Ezek várnak.

Az idén 10 éves WAMP történetében már hagyomány, hogy decemberben több karácsonyivásárral készül. 2016-ban december 11-én és 18-án több mint 200 tervezővel a MillenárisB csarnokában várnak mindenkit, aki karácsonyra igazán egyedi és különleges ajándékokkal szeretné meglepni a szeretteit.