A budapesti tematikus utcák, negyedek nemcsak a turisták és a vásárlók dolgát könnyítik meg, hanem az üzletek és a szolgáltatók forgalmát is fellendíthetik. Ma már nagyjából mindenki tudja, hogy a Ráday utca a kulináris élvezeteké, a Fashion Street a divatüzleteké, és az sem újdonság, hogy a Falk Miksa utcában és környékén található a legtöbb kis galéria, régiségkereskedés és aukciósház. A körúttól a Kossuth térig húzódó tengely szereplői most hivatalosan is összefognak, hogy ráerősítsenek a profilra, együttműködésüket új elnevezéssel, egységes arculattal és közös programokkal szentesítik.

A hangulatos, fákkal szegélyezett utcát és szomszédságát évtizedek óta galériás negyedként tartják számon, amelynek mindennapjaiba a Kossuth tér felújítása pár éve friss lendületet vitt. 2006 óta az évente megrendezett, egyhetes Falk Art Fórummal is igyekeztek hangsúlyozni a környék arculatát, igazi műkereskedelmi csomóponttá válására viszont az Art&Antique Street összefogás teszi majd fel a koronát. 25 régiségkereskedő és galéria vesz részt a közös projektben, amelynek célja, hogy még több életet vigyenek a negyedbe, és külföldiek számára is egyszerűbben beazonosítható legyen a profil.

Ha végigsétálunk a Falk Miksa utcán, akkor láthatjuk, hogy hiába van itt rengeteg üzlet, a Balaton utcai kereszteződéstől kezdve már kevésbé koncentrált a tematika, a boltok sorát megtöri többek között a gigantikus Honvédelmi Minisztérium, vendéglátóipari egységek és egy gyógyszertár is. Az együttműködés fontos eleme lesz a látvány, az egységes arculatot a saját honlap és logó mellett az utcán is meg szeretnék jeleníteni, ami nem könnyű feladat az engedélyeztetési procedúrák miatt. Az elképzelések szerint a negyed elején, végén városhatárjelző táblák üdvözölnék és búcsúztatnák a látogatókat, és a tervek között szerepel az is, hogy nyitvatartási időben kidekorált padokat helyeznének a galériák elé, hogy legyen hol megpihenni, valamint a szemeteseket, a parkolóórákat és a fákat is bevonnák játékos módon a vizuális koncepcióba.

A változatos kínálatot egyébként már a kirakatokból meg lehet csodálni, a Falk Miksa utcában (vagyis most már hivatalosan az Art&Antique Streeten) már egy séta is nagy élmény: festmények, porcelán csecsebecsék, elegáns gramofonok, míves lámpák, ízléses pohárkészletek, de még kardok és fegyverek is felbukkannak az üzletek ablakaiban. Persze nem csak kincsvadászatra érdemes elindulni a negyedben, a híresebb galériák, a Kieselbach, a Virág Judit vagy a MissionArt kiállításaira betérve nívós kulturális élményben lehet részünk.Az első közös program mi máshoz illeszkedne, mint az adventi időszakhoz: a december 9-10-ei Karácsonyi Happeningen nemcsak forralt bor és sült gesztenye várja a látogatókat, hanem 15-20%-os kedvezmény műtárgyakra, antikvitásokra. Az akcióban részt vevő galériák saját készítésű ajándékdobozt tesznek ki az üzleteik elé, innen lehet majd őket megismerni.

Szegal Hanna Lea művészeti menedzser szerint az összefogásra már csak azért is szükség van, mert sokan be sem mernek lépni a kis magángalériákba és régiségeket kínáló üzletekbe, mert el sem tudják képzelni, hogy megfizethető áron tudnak vásárolni ékszert, szobrocskákat vagy festményeket. Beszélgetős estekkel, tárlatvezetésekkel és egyfajta pedagógiai küldetést betöltő „Óvodától a gimnáziumig” programmal is szeretnék majd a szemléletet formálni.

Várhatóan színesebb, pörgősebb, bohémabb lesz a környék, de továbbra sem kell nyüzsgő és hangos éttermi negyedet elképzelni, igaz, 3 vendéglátóhelyet, a Baristum Kávézót, a Café Picardot és a Klementina Bisztrót szintén bevonták az együttműködésbe.