Rózsadomb Panoráma Projekt néven tervpályázatot írtak ki az egész budai látképet elcsúfító egykori SZOT szálló betontorzójának újraértelmezésére. Az ingatlan két évtizede várja, hogy életképes funkcióval töltsék meg és befejezzék. A tervpályázaton több ígéretes elképzelés is született, ezek közül mutatunk most be két nagyon izgalmas tervet, az Építész Stúdió és a Lab5 architects munkáját.

Az Apostol utcai szálloda építését mintegy 20 évvel ezelőtt szakították félbe. A félköríves, alacsony belmagasságú terekkel megálmodott, a budai panorámától alapvetően elütő, markáns megjelenésű épülettorzó eltüntetése a főváros, illetve az ingatlanfejlesztői szektor régi adóssága. A pályázat kiírója a Rózsadomb Panoráma Kft., lebonyolítója pedig a Magyar Építész Kamara volt. A pályázatok közül az építészfórum részletesen is bemutatott két elképzelést, az Építész Stúdió és a Lab5 architects terveit.

Az Építész Stúdió részéről Fialovszky Tamás és Sólyom Benedek karakteres, az évszakok változására reflektáló homlokzattal szeretné a tájsebet kisebbíteni. Fontos cél volt, hogy az eredetihez hasonló, íves formával, de megnövelt szintmagasságokkal és egy új, penthouse szinttel újjáépülő ingatlan homlokzata optikailag kisebbnek tűnjön.

Az építészek ezért zöld növényzetet, áttetsző, illetve az eget visszatükröző üvegfelületeket és könnyed, konzolos erkélylemezeket javasoltak a tömeg fellazítására. Az üveg-fém anyaghasználat minőségi hatást kelt.

Minden lakáshoz 2,7 méter mély, fedett terasz tartozik majd, amelyeket növénykazetták választanak majd el egymástól, ezzel is oldva a tömeget, a beültetett magas díszfüvek színének évszakonkénti változása pedig biztosítja az épület beolvadását az alapvetően zöld karakterű környezetbe.

A Lab5 arcitects – Korényi Balázs, Erdélyi Linda, Korényi András, Gáspár Virág Anna, Dobos András – terve szintén díjazást ért az említett pályázaton. A nehézkes tömegű szerkezetből több vizuális trükkel szeretnének egy elmosódó kontúrokkal elképzelt, izgalmas, folyamatosan változó homlokzatú házat kialakítani.

A ház kontúrjait egy erkély-korlát-árnyékoló struktúrával szeretnék elmosni. Az erkélyek vízszintes irányban kiugranának, az árnyékolás redőnyökkel történne, így ez is egy dinamikát adna a homlokzatnak, az erkélyek közötti elválasztást pedig egy sűrű, vízszintes elemekkel kialakított fal biztosítaná.

Az alsó két szinten elhelyezett wellness és a parkoló olyan kialakítást kap, mintha egy szobor talapzata, egy szilárd posztamens lenne a meredek domboldalon. Ez látható ellenpontja lenne a felsőbb szintek szabálytalan elrendezésű homlokzatának. Végül egy elképzelt, absztrahált maszkot vetítenek a homlokzatra, amelynek színdinamikája szintén oldaná a környezet és a monolittömb viszonyát.

Az épületet virágos, bokros mezőkkel, szabad, folyondáros geometriai mintákat követő, dimbes-dombos talajrendezéssel szeretnének körülölelni. Az izgalmas elrendezésű kert növényzete felfutna az oldalsó homlokzatokra is.

A tervek közül első ránézésre a Lab5 tűnik merészebbnek, de az Építész Stúdió terve is elegáns, szép megoldás lenne. Még nem tudjuk, hogy pontosan melyik valósulhat meg, de az biztos, hogy a budai panoráma csak nyerhet a tervekkel.