Három évig tartó program kezdődött tegnap Budapesten, melynek eredményeképpen tízezer új fát ültetnek el.

A városban lassan nem múlik el favágás néhány aktivista és több tévécsatorna élő bejelentkezése nélkül, de a főváros minap bejelentett új programja még a legvadabb összeesküvés-elméletek gyártóit is elhallgattathatja, hiszen segítségével egy kisebb erdőt telepítenek a következő három évben a fővárosi fasorokba.

A városligeti fákkal együtt összesen 27 ezer fasori fát és 103 ezer parkban található fát tartanak számon Budapesten, a fasorokon pedig 8133 üres fahely található még. A főváros célja, hogy a következő 3 évben ezeket új fák ültetésével töltsék ki.

A most meginduló faültetési program első állomása a Városligeti fasor hiányzó fáinak pótlásával a Liget egyik házak közé benyúló „zöld csápja" is megerősödik.

Csütörtökön a Városligeti fasorban több mint 150 új növendék fát ültettek el. A program keretében idén ősszel – a korábbi évek faültetéseinek számát jóval meghaladóan – 1653 fát ültet el a Főkert Nonprofit Zrt. A faültetés Budapest 20 kerületének, összesen 62 utcájában történik mintegy 18 várostűrő fafaj alkalmazásával.

Az őszi faültetési program keretén belül teljesen megújul a Városligeti fasor, ahová mintegy 180 vadgesztenyefa kerül, továbbá a Gyömrői út és a Ferihegyi gyorsforgalmi út is, melyek 130 újonnan ültetett fával lesznek gazdagabbak. Összesen 75 magas kőrist ültetnek a II. kerületi Hűvösvölgyi útra, több mint 50 juharfát a Hungária körút X. kerületi szakaszára és 70 facsemetét a XIV. kerületi Nagy Lajos király útjára is. A IV. kerületi Fóti útra 77 gömbakácot ültet ki a társaság, valamint összesen 50 gömbkőrist a Kőbányai út VIII. és X. kerületi szakaszára.