Egy teljes hétig nem lesz most iskola, ami azt jelenti, hogy a gyerekek figyelmének lekötésében a tanárok helyett most a szülők lesznek a sorosak. Összegyűjtöttünk számukra néhány programtippet, amikkel hasznosan, mégis szórakoztatóan lehet elütni a kicsik (tanulás mellett fennmaradó) szabadidejét. Az ajánló tartalmaz Macskafogót, jelmezes cukorgyűjtést és sörényes hangyászbébit is, de korizni, nyomozni és barlangászni is vihetjük a gyerekeket jövő héten. A szervezett programokon túl pedig a klasszikusakat se felejtsük: nyitva lesznek a szabadulószobák, kalandparkok és fánkozók is.

Halloweenre hangolva

Október 29.: Budapest Töklámpás Fesztivál 2016 Ha valaki otthoni tévézést tervezett a hosszú hétvége és a szünet első napjára, gyorsan gondolja át, hiszen a város mindeközben már Hallolweenre hangol. A Hősök terén komplett fesztiválba lehet bekapcsolódni, ahol most alternatív zenekarokat megvilágító reflektorok helyett faragott töklámpások mécsesei adják majd a hangulatvilágítást. A helyszínre este 7 és 9 óra között, saját tökökkel kell érkezni, és lehet hozni még tartós élelmiszert is, amit a Gyermekétkeztetési Alapítvány aztán eljuttat a rászoruló gyerekek részére.

Október 29.: BBU Halloween Run

Kőbányai pincerendszer, futás és Halloween; valahogy így áll majd össze ez az egészen különleges futóverseny, amire egyénileg, de családostul is lehet nevezni (már csak helyszínen). A lényeg, hogy az útvonal egy régi sörgyár ipari területének belső udvarán, régi gyárépületek között és egy föld alatti pincerendszeren vezet végig, és ezt további extra körülmények, látványelemek fogják majd Halloweenhoz méltóvá tenni. A futamok 15 órakor indulnak, de 14:20-kor egy túra keretén belül is fel lehet mérni a terepet. Bővebb infó ITT.

Október 29-31.: Halloween Food Truck Party a Gundel Kertben
Adott egy különleges helyszín; a Gundel Étterem meseszerű (most meseszerűen rémisztő) kertje, ami néhány napig a fine dining vonal helyett a street food képviselője lesz. A kertben elhelyezett 150 tök közé food truckok parkolnak majd be, a háttérben utcazene szól, és evés előtt/alatt/után különböző gyermekprogramokba lehet becsatlakozni. Ez alatt halloweeni arcfestést, tökfaragást, muffin díszítést és játszóházat értünk, de a bátrak besétálhatnak a Rém-sátorba is. A fázósak megnyugtatására eláruljuk, hogy fedett, fűtött vendégtérrel is készülnek.

Október 31.:

Ráday Street Trick or Treat


Délután 4 és 7 óra között egy kicsit Amerikává változik a Ráday utca, vagyis a jelmezbe öltözött gyerekek szabadon remélhetnek nyalánkságokat egy "Csokit vagy csalunk!" felkiáltás után, ha bekopogtatnak bizonyos vendéglátóhelyekre. Ha biztosra akarunk menni, érdemes végignézni a résztvevők listáját, akik között a Manga Cowboy, a Donut Therapy, a Púder és a Rombusz már biztosan ott lesz.Hosszú hétvégeOktóber 29.: Országos Rajzfilmünnep

Bizony, a rajzfilmnek is van ünnepe, és ennek nyomán a budapesti mozik olyan meséket vetítenek egész nap. A BEM-ben például Vuk és a 30 éves Macskafogó, a KEDDshopban Vízipók-csodapók és a Pom Pom. De a város több pontján lesznek hasonló programok, ezeket ITT láthatjátok. A vetítések többnyire ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Október 29. - november 1.: Kirándulás a Szemlő-hegyi-barlangnál

Éppen 30 éve, október 30-án nyitották meg a barlangot a nagyközönség számára, és ez alkalomból vasárnap féláron válthatnak jegyet a titkos jelszó tudói. Ezt most eláruljuk: "Budapest föld alatti virágoskertje". A hosszú hétvége többi napján is jöhetünk felfedező túrát tenni, 10 és 16 óra között.
Október 29. - november 6.: Állatkerti programok Az állatkertezés egy olyan program, amit mindig sikerrel lehet előhúzni a kalapból, de most két ok miatt is érdemes előre venni a programok listáján. Egyrészt mert októberben született egy sörényes hangyász, amit most meg lehet nézni, másrészt pedig a hosszú hétvége (és az őszi szünet) apropóján extraságokkal kedveskednek nekünk a helyszínen. Például azzal, hogy 14 év alatt díjmentes, nyugdíjas korhatár felett kedvezményes lesz a belépés, így a nagyszülő-gyerek program már körvonalazódott is. Aztán naponta több látványetetés, oroszlánfóka tréning és állatbemutató is lesz, és persze halloweeni programokkal is készülnek.

A szünetNovember 4.: Jégterasz nyitóbuli
Bizony, nyílnak a jégpályák, november 4-től már az Aréna Pláza előtti Jégteraszra is mehetünk korcsolyázni.

A nyitást pedig természetesen meg is ünneplik: 18-22 óráig jégdiszkó lesz a program. A budapesti jégpályák közül egyébként a Széna téri Jégkert is nyitva van már, ide november 5-én például jégkorongozni is jöhetünk, a Jégkert Sportegyesület Nyílt napján.November 3-4.: Múzeumok Őszi Fesztiválja

November 3-án és 4-én egész napos minitáborra lehet benevezni a Budapesti Történeti Múzeumba. A programok az itt lévő Gyerek /Kor/Kép kiállítás köré fognak összpontosulni, ahol olyan kérdésekre keresik közösen a választ, hogy "mivel játszottak, mit viseltek a gyerekek régen és ma" vagy hogy "miben különböznek a szegények és gazdagok, a fiúk és a lányok". Mindeközben pedig drámajátékok és alkotó programok szórakoztatják a gyerekeket. Bővebb infó ITT.

November 4-én, sötétedés után egy másik izgalmas helyszínre is lehet menni a fesztivál részeként. Ez az Aquincumi Múzeum, ahol most zárás után, elemlámpák fényénél fog zajlani a vezetés. Regisztráció szükséges, bővebb infó ITT.

November 6-ig: Éjszakai nyomozás a Mezőgazdasági Múzeumban
Még mindig múzeum: november 6-ig (hétfő kivételével) minden nap 10 és 17 óra között egy családi detektívjátékban, vagyis egy éjszakai nyomozásban vehetünk részt a területén. A részvevők egy képzeletbeli, holdfényes kertbe csöppennek, és egy bajkeverő nyombába kell eredniük. Ehhez be kell járni a múzeum termeit, a bűneset helyszínén például zseblámpa fényénél, árulkodó bűnjeleket és hátrahagyott bizonyítékokat kell begyűjteni.

Ugyanitt őszi tábort és ezzel együtt muzeológus állást is hirdettek, vagyis november 2-4. között a gyerekek kipróbálhatják magukat restaurátorként vagy akár kiállítást rendező muzeológusként. Interaktív, játékos foglalkozásokon keresztül megismerhetik a múzeum kiállításait, történetét és a témához kapcsolódó ősi kézműves technikákat. A programot 8-12 éves korig ajánlják, egy vagy több napra is lehet jelentkezni a kalocsai.linda@mmgm.hu e-mail címen.

Örökzöld tippekAhogy az jól látszik, az őszi szünet sok extra gyerekprogramot hozott magával, de persze nem kötelező ezekhez ragaszkodni. Budapest sok családbarát tevékenységet kínál egész évben, így most is be lehet vetni akár egy , egy vagy látogatást vagy egy .

De mehetünk a családdal, , nagyokat vagy felfedezhetjük a város . Az , , már nem is beszélve.