Megújul a Millenáris, ez pedig nemcsak a parkra igaz, hanem az épületek egy részére is: hamarosan az átépített Teátrum épülete ad majd helyet a Nemzeti Táncszínháznak. A terveket az a Zoboki és Demeter Építésziroda készítette, amelynek a Művészetek Palotájával már komoly tapasztalata van kulturális intézmények tervezésében.

Mint korábban beszámoltunk róla, a Millenáris környéke 2,5 hektár új zöldterülettel bővül a jövőben. Az egykori Ganz-gyár és a lebontott minisztériumi épület területén közel háromszáz fával, padokkal, játszótérrel és vízfelülettel bővül majd a zöldterület. A terület alatt egy új, 500 férőhelyes mélygarázs enyhíti a környék parkolási gondjait. A park növényzetét a tervek szerint esővízzel öntözik majd, és e-töltőállomásokat is kialakítanak a mélygarázsban, ennek energiaszükségletét napelemek segítségével biztosítják, a hűtő-, fűtő- és szellőzőrendszert is minél nagyobb részben megújuló energiával táplálják majd.

Ugyan ehhez a beruházáshoz szoros értelemben véve nem kapcsolódik, de a környék megújulásának mégis fontos állomása lehet, hogy a Millenáris Teátrum épületében kap állandó játszóhelyet a Nemzeti Táncszínház. Az intézmény sokáig a Budai Várban, egészen pontosan az egykori karmelita kolostor épületében működött, innen azonban az átépítés miatt költöznie kellett és különböző játszóhelyeken - Müpa, MOM Kulturális Központ, Marczibányi Téri Közösségi Ház, Várkert Bazár – lépett fel.

Az átépítendő színházépületet a park felé bővítik a jövőben. Megszűnik az épület előtti szabadtéri színpad, ahol a Teátrum – stúdiószínpadként is használható – új fogadócsarnoka épül majd fel a Zoboki és Demeter Építésziroda tervei alapján. Az új épület – amellett, hogy alkalmazkodik a táncszínház speciális igényeihez – kevesebb irodaterületet igényel, több művészöltözővel és új próbatermekkel gazdagodik, illetve alkalmassá válik arra, hogy kamaratermeiben különböző színház-pedagógiai, tánc- és színházszakmai eseményeket rendezzenek. A korszerű gépészeti rendszer kialakításával a komplexum üzemeltetése lényegesen költséghatékonyabb lesz. A tervek szerint 2018 februárjára elkészülő beruházás eredményeképpen a város egy modern, európai minőségű tánccentrumot kap majd, amely a Nemzeti Táncszínház mellett a teljes hazai, tradicionális- és kortárs táncművészet számára otthonul szolgál majd. A bemutatott terveket a hírek szerint a táncos szakma is tetszéssel fogadta. A Zoboki és Demeter Építésziroda nagy tapasztalattal rendelkezik kulturális intézmények tervezése terén, a Müpa tervezése után több jelentős külföldi intézmény tervezését is a magyar stúdió végezte.