Pár éve Budapestre is elért a Sofar (Songs From A Room) nevű kezdeményezés, amelynek lényege hogy a friss és feltörekvő zenészek a bevált helyszínek helyett például egy nappaliban adnak intim és akusztikus koncertet. Ilyenkor nem csak a hangulat más, de sokszor az előadó is közvetlenebb, jobban hajlamos elengedni magát, és a már jól ismert dalok is teljesen másképp szólalnak meg. De honnan indult az egész és melyik fővárosi nappalik hangosak a legmenőbb hazai énekes-dalszerzőktől? Utánajártunk.

„Létre kell hozni egy olyan alternatíváját az egyszálgitáros zenének, amiről nem az ugrik be az embereknek, hogy „tábortűz”, vagy „kedd délután egy olyan klubban, ahol egyébként koncertek vannak”, hanem ahol tényleg szellemi művekként tudnak megjelenni ezek a dalok. Akik pedig ezeket csinálják, egy teljesen koncentrált figyelmet élvezve tudják őket előadni. Szóval szerintem a lakáskoncert egy olyan dolog, amit érdemes csinálni.”nyilatkozta anno a Félonline-nakZanzinger, aki három napon át látta vendégül az érdeklődőket a saját lakásában. Hasonló céloktól vezérelve hozta létre a Songs From A Roomot (azaz Sofart) 2009-ben Passion Ate Dave: azt pedig, hogy hasonló „csendesülős” koncertekre abszolút van igény, jól mutatja, hogy Budapest mellett jelen vannak többek közt New Yorkban, Párizsban, Reykjavíkban és Koppenhágában is.

Itthon eddig tizenöt estét tartottak, olyan fellépőkkel mint a Papaver Cousins, I Am Soyuz, Hangácsi Márton, a Meztelen Diplomaták, a Hablat Choir vagy az ANK. Ebből a felsorolásból jól látszik, hogy a merítés nem korlátozódik az egyszálgitáros dalszerző-előadókra, előfordulhat a kísérleti elektronikán át a jazzig szinte bármi. Érdemes regisztrálni a honlapjukon, hogy ne maradjunk le a következőről, illetve hogy lássuk, mikor lesznek hasonló estek a környező városokban.

Három éve hasonló célokkal indult a Sofa Underground Budapest, amely viszont jobban hagyatkozik a közösség(i médiá)ra: bárki felajánlhatja a nappaliját egy koncerthez, de a zenekaroknak is adott a lehetőség, hogy „becsengessenek” egy lakásba. A két kezdeményezésben közös viszont, hogy mindkettőnél az utolsó pillanatban tudjuk meg csak a pontos helyszínt, és válasszuk bármelyiket is, biztos olyan élményben lesz részünk, amelyet egy hagyományos koncertteremben nem élhetnénk át. Érdemes tehát néha elhagyni a jól ismert helyeket és kicsit közelebb kerülni mind az előadóhoz, mind pedig a zenéhez; még az ezerszer hallott dalok is tudnak meglepetést okozni, ha egyszer igazán koncentrálunk rájuk.