Október 7-én kezdődik és két héten át tart az idén kerek évfordulóját ünneplő CAFe Budapest Fesztivál. Ez azt jelenti, hogy az A38-tól kezdve a Kiscelli Múzeumon át a MÜPA-ig közel 40 helyszínen elégíthetjük ki kulturális és művészeti éhségünket a legkülönfélébb programokon. Cikkünkben ezek közül szemezgetünk, most főként a Müpa helyszínére koncentrálva. Ajánlunk japán zongoraelőadást, kortárs balettet és elektronikus triphoppal kevert gamelán zenét.

Az idei alkalommal már huszonötödjére szerveznek CAFe Budapest névre hallgató összművészeti fesztivált a fővárosban, és most már 39 különféle helyszínre mehetünk programokért. Elnézve a listát, a város nagy kulturális intézményei mind ott vannak, de mi most a Müpa programfüzetét csaptuk fel. Válogatásunkban a legizgalmasabbnak ígérkező műsorokat igyekszünk bejárni, de érdemes alaposan tájékozódni a lehetőségekkel kapcsolatban - bőven van, miből szemezgetni.

A fesztiválon a koncerteken túl a mozgás, az előadó művészet is nagy szerephez jut, október 10-én először láthatja a közönség az ország egyik vezető kortárs tánc társulata, a Szegedi Kortárs Balett legújabb bemutatóját. Ez az eARTh, ami egy mai, aktuális, mégis gyakran háttérbe szorított témát vesz elő: az emberiség környezetpusztítását. Mindannyian tudunk a problémáról, de leginkább csak együtt élünk vele. Na most, ezen az estén Górecki zenéje nem engedi majd a nézőt nyugodni, Juronics Tamás táncosai a tőlük már megszokott maximálisan precizitással és a végletekig kidolgozott drámaisággal "táncolják" körül a kérdéskört.

Szintén október 10.: egy izgalmas zenei párosítás is zajlik majd a színpadon, a Southban Gamelan Players és a londoni elektronikus triphop duó, a Plaiddel közös előadásának eredményeként. Ez azt jelenti, hogy a délkelet-ázsiai gamelán zeneelektronikus lüktetéssel egészül ki, és ezek után már csak egy kérdés merül fel: mi az a gamelán? A hivatalos meghatározás szerint indonéziai, főként Bali és Jáva szigetén népszerű zenei együttest értünk alatta, ahol számos hangszer (xilofon, metallofon, dobok, gongok, bambuszfuvola stb.) szól együtt nagy összhangban.

Október 13-án fesztivál a fesztiválban jelleggel indul majd a Budapest Ritmo nevű, négynapos programsorozat. Ennek a pikantériája, hogy igazi multikulturális közeget teremt, a világ minden tájáról érkeznek előadók, így például örmények, törökök, franciák, japánok, romák, számik és egyiptomiak zenélnek majd. Persze a hazai paletta is képviselteti magát: a nyitókoncerten a Söndörgő és a Buda Folk Band mellett a Vujicsics, Bognár Szilvi, Zalai Antal és Balog József is fellép. De érkezik a gitárprímás Both Miklós, együtt énekel Szalóki Ági, Panzdarisz Dina és Lakatos Mónika, és jön a Balogh-Lukács cimbalomduó is.

A jazzrajongók számára van egy jó és egy rossz hírünk: nagy nevek érkeznek a fesztiválra, de ebből adódóan nem lesz könnyű a választás. Abban talán mégis megegyezhetünk, hogy a legegzotikusabb fellépő a japán zongorista, Hiromi lesz. Ő virtuóz technikájáról és elképesztő energiákkal teli előadásairól ismert, és október 21-én a The Trio Project tagjaként áll színpadra.