A 2010-ben alapított márka a szó konkrét és átvitt értelmében egyaránt új színt hozott a hazai formatervezett bútorok piacára. A Hannabi stílust teremtett, azzal, hogy egy klasszikus méretes szabósághoz hasonlóan, egyedi elképzelések és szokások mentén kialakított ülőbútorokat kínál. Kanapéi minőségi alapanyagokból, aprólékos kézi munkával készülnek, ugyanakkor a legfrissebb trendeknek megfelelően letisztult vonalvezetésűek, szépségük mégis kortalan. A moduláris rendszer egyes elemeinek szélessége és mélysége centiméterre pontosan megadható, így valóban személyre szabott megoldások alakíthatók ki. A A Hannabi szófák és fotelek gondosan válogatott textilekkel felöltöztetve nyerik el végleges karakterüket, s különleges kiegészítők sora biztosítja, hogy valóban minden részletükben a felhasználók személyiségét tükrözzék. A Hannabi az interaktív tervezésben hisz, amely során a vevő nem csupán döntéseket hoz, de amelyben aktív szerepet is vállal. Rácz Anikó és ma már ötfős csapata februárban költözött az egykori Május 1. Ruhagyár épületébe, máig működő varrodák tőszomszédságába. A hatalmas loftban nem csupán a márka teljes kínálata kapott helyet, de egy modellezőműhely és egy fotóstúdió is.

We Love Budapest: Határozott vízió szerint dolgoztok, amelyben egyszerre van jelen a művészi megközelítés, a mérnöki attitűd, a szakértelem és a személyes kapcsolatra való törekvés. Miért éppen ezeket a szempontokat tartjátok fontosnak?

Rácz Anikó: Ez a négy gondolat adja a márka esszenciáját, ugyanakkor közelebb hoz a munkamódszerünkhöz, sőt virtuálisan végig is vezet a teljes munkafolyamaton a motivációnktól kezdve egészen addig, amíg a termék eljut a felhasználóhoz. A Hannabival egy nagyon átgondolt koncepciót álmodtunk meg. Ezt tervezőként konkrét tárgyakban fogalmazzuk meg, nagy odafigyeléssel legyártjuk, majd személyes csatornákon keresztül eljuttatjuk a vevőinkhez. A mi ambíciónk nem csupán az, hogy szép és tartós tárgyakat állítsunk elő, hanem az is, hogy a tradicionális kárpitos műhelyek személyközpontú szolgáltatását és minőség iránti elkötelezettségét ötvözzük a kortárs dizájnt meghatározó látásmóddal és művészi érzékenységgel.

WLB.: Honnan ered a koncepció?
R. A.: 2007-ben a Design Héten láttam a holland Li Edelkort egyik trendelőadását. Az ő cége kifejezetten divat- és dizájntematikájú prognózisokat készít, amelyekkel az ezen a területen tevékenykedő márkákat, cégeket segít magasabb profithoz. Ő már akkor azt jósolta, hogy a jövőben kevesebb, de magasabb minőségű terméket fogunk vásárolni. Egyrészt gazdasági okokból, másrészt azért, mert a nyugati társadalmak belefáradnak a mesterségesen felpörgetett fogyasztásba. Az előrejelzés arra is kitért, hogy ezzel párhuzamosan megváltozik majd a kapcsolódó szolgáltatások karaktere is, s minden területen nagyobb szerephez jut majd az individum és az interaktivitás. Az, hogy ezt a gazdasági szférában és a dizájnban egyaránt otthonosan mozgó Edelkort szájából hangzott el, komoly lökést adott a megvalósításhoz. Azóta eltelt majd tíz év, s mi egy komplett brandet építettünk fel és fejlesztünk folyamatosan ebben a szellemben.WLB.:

A honlapotokon sofa tailorként, kanapészabászként definiáljátok a márkát. Mit értetek ezen?
R. A.:

A Hannabi megalapítása előtt jó néhány évig egy kis családi bútorgyártó műhelyben dolgoztam belsőépítészként, tervezőként, ahol nap mint nap sokat beszélgettem a vevőkkel arról, kinek mit jelent a kényelmes kanapé, hogyan használják, és mi az, amit ehhez tervezőként és gyártóként hozzá tudok tenni. Ez egy befogadó bútor, amellyel testközelből érintkezünk. Különféle rétegekből épül fel, pontosan úgy, ahogyan a ruházatunkat is rétegezzük. Ezen a ponton kapcsolódik össze a bútor ergonómiája és a divat. Mi is úgy szabunk a megrendelőinkhez egy adott ülőbútort, ahogy egy szabó készít el egy öltönyt.

WLB.:

A kanapé az egyik legkomplexebb bútor. Egyetértesz ezzel?

R. A.:

Igen, hiszen nem csupán ülünk, de olykor elheverünk, sőt akár fekszünk is rajta, és sokan kanapén ülve nézünk filmet, hallgatunk zenét, olvasunk. De mások ezen a bútoron dolgoznak is, egyszóval sok időt töltünk rajta. Terjedelme és funkciója miatt meghatározó a térben, hosszú évekig, évtizedekig használjuk, ezért nagyon gondos tervezést igényel. Ennek egyik legfontosabb összetevője az ergonómia, amely meglehetősen komplex halmaz, sok-sok adat összessége. Hosszú évek alatt megszerzett tudás és rutin eredménye az, hogy olyan megoldásokat, formákat, íveket alakítunk ki, amelyek nem korlátozzák a szabad mozgást, kényelmesek, hívogatók, ugyanakkor az összkép esztétikus és persze, ahogy az egy igazán jó ülőbútortól elvárható, időtálló. A Hannabi egyik erőssége a rugalmasság. Minden kanapénk egy minimum és egy maximum méret között centiméterre pontosan beilleszthető a kívánt helyre úgy, hogy mind ergonómiailag, mind esztétikailag jól működjön.WLB.:

Hogyan segítitek a megrendelőiteket abban, hogy megtalálják a tökéletesen hozzájuk passzoló darabot?
R. A.:

Arra biztatjuk a vásárlóinkat, hogy gondolkodjanak velünk. Segítünk a szokásaik feltérképezésében, abban, hogy tudatos döntések eredményeként egy hosszú távra szóló, akár rugalmasan változtatható, számukra ideális kanapéval vagy elemekből összeállított rendszerrel legyenek gazdagabbak. Mi már viszonylag nagy biztonsággal felmérjük, hogy kihez mi áll közel, hiszen az, hogy melyik modellt próbálja ki itt nálunk, nagyon árulkodó. Készítettünk egy, a honlapon is megtalálható, nyolc lépésből álló útmutatót, amelyben a funkcionális kérdések megválaszolása mellett a pontos méretek meghatározásában is segítünk, sőt itt a kárpit mellett kiválaszthatod a textiltámaszokat, párnákat és az egyéb kiegészítőket is.

WLB.:

Bár alapvetően kanapékra fókuszáltok, jó néhány kiegészítő is szerepel a kínálatban. Hogyan választjátok ki, hogy milyen irányba bővüljön a márka, illetve hogyan találjátok meg az együttműködő partnereket?
R. A.:
Ez egy organikus folyamat, a megérzéseimre hallgatok, s rendszerint helyes az az irány amerre mozdulnunk, Ha végignézel a márkán, csak olyan tárgyakat találsz nálunk, amiket a kanapé közvetlen környezetében használhatunk. Párnák, tálcák, lerakóasztalok, szőnyegek és lámpák. Csupa olyasmi, amit szabadon társíthatsz a már meglévő dolgaid mellé, könnyedén megváltoztathatod velük a nappalid hangulatát, karakterét. Már az első pillanattól kezdve szívesen működünk együtt más hazai tervezőkkel. Jól ismerjük a hazai piac szereplőit, és sokakkal nagyon hasonló módon gondolkodunk a belsőépítészetről, dizájnról, s hasonló az ízlésünk is. Nem véletlen, hogy éppen a Codolagnival, a Kaza Concrete-tel vagy éppen Söptei Eszterrel dolgozunk együtt, hiszen szoros és személyes a kapcsolatunk velük.WLB.:

Milyen újdonságon dolgoztok jelenleg?


R. A.:

A speciális projektjeink alapja, hogy különféle képző- és iparművészeti irányzatok felé nyitunk. A textiltervezőkkel való közös gondolkodás jól illeszkedik a márkához. A kanapé nagy homogén felülete remek játékteret kínál arra, hogy egy-egy izgalmas párna megtörje, vagy éppen ellenpontozza az összképet. A funkcionalitáson túl arra is törekszünk, hogy a textileket kimozdítsuk a megszokott műfaji keretekből. Kifejezetten divat inspirálta ötleteken dolgozunk, s a kivitelezést sem kárpitosok, hanem fantasztikus varrónők végzik. Söptei Eszterrel közösen egy 3D párnakollekciót készítettünk, Merényi Zitával pedig az Urban Nomad sorozatunkhoz terveztünk egy új huzat- és párnaszériát. Ezekkel a kooperációkkal nem csupán új termékeket, de új értéket is létrehozunk, hiszen a különféle felületekkel, anyagminőségekkel való kísérletezéssel meg tudjuk mutatni azt is, hogy dizájnlaborként újszerűen közelítünk magához a bútorokhoz és persze a textilekhez is.

WLB.:

Idén részt vesztek a Design Hét Budapest Nyitott Stúdiók programjában. Mivel készültök?

R. A.:

Egy nagyjából háromórás eseménnyel, amelyet két alkalommal is megszervezünk. Évek óta sok pályakezdő dizájner kér tőlem tanácsot, ezért megalapítottuk a Hannabi Talent programot, amellyel a gyártók és a tervezők világát szeretnénk egymáshoz közelebb hozni, a hatékony kommunikációt segíteni. A program során ezeket a tapasztalatokat osztjuk majd meg. Bemutatjuk, hogy lesz egy koncepcióból, ötletből valós termék.

Idén a Merényi Zitával közös projektre fókuszálunk, amelynek inspirációja a tervező Provo-CUT néven futó, merész vágásokkal, különleges anyagokkal és újszerű technológiával készülő ruhakollekciója volt. Elmeséljük a közös munka elméleti és gyakorlati részleteit, ezt egy kerekasztal-beszélgetés követi majd. Emellett lehetőség lesz arra is, hogy az alapanyagokkal és a gyártási folyamatokkal alaposabban is megismerkedhessenek a résztvevők.HannabiA Design Hét eseményén való részvétel regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: press@hannabi.hu
 Jelentkezési határidő: szeptember 27.

Címkék