Szeptember 4-én, azaz vasárnap kezdődik a Zsidó Kulturális Fesztivál, és innentől egy héten át térhetünk be szabadon szebbnél szebb budapesti zsinagógákba, hogy ott különleges formációk előadásaiba pillantsunk bele. A kulcsszó tényleg a "különleges", hiszen ki hallgatott már például Palya Beával kiegészült Mörk vagy Margaret Island-koncertet a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában? De a nem mindennapi helyszíneken énekel még Charlie, Caramel és Petruska is, Gálvölgyi János pedig saját kabaréestet ad. És ez csak a hazai leltár egy része.

Igaz, nem először rendezik meg a Zsidó Kulturális Fesztivált, így nagy valószínűséggel már nem idegen a kifejezés, sőt sokunknak van benyomásunk, esetleg kellemes emlékünk róla. Akiknek esetleg mégse lenne, a legfontosabb tudnivaló, hogy egy ízig-vérig összművészeti programról van szó, mely összekapcsol irodalmat, zenét és kultúrákat. Mindezt pedig úgy, hogy budapesti zsinagógák sokszor a nagyközönség előtt eddig zárt ajtóit nyitják meg, hogy ezeken a (nem túlozva) csodálatos helyszíneken élvezhessük a hazai és nemzetközi fellépők kicsit más előadásait.

Ez jelenti például azt, hogy a Dohány utcai zsinagógában koncertezik Rost Andrea és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában lép fel Jónás Vera és a Margaret Island, a Zsidó Múzeum Goldmark termében pedig a Patché Group és PetruskaAndrás szerepel majd. Idén két új helyszín is becsatlakozik: a Hegedűs Gyulai utcai zsinagógában Für Anikó és Karácsony János

Kitalált világába leshetünk be, a Bethlen téri zsinagógában pedig többek között Gálvölgyi János,Kern András és Hernádi Judit áll majd színpadra.

A hazai fellépőkön túl jönnek előadók az Amerikai Egyesült Államokból, Izraelből és Szerbiából is, és a gyerekeknek is készülnek külön programmal. Ezekkel kapcsolatban ITT találjátok a részleteket.

"A fesztivál nem titkolt célja az egymás iránti tolerancia erősítése a kultúrák találkozása által" – ahogy az idei esemény művészeti vezetője, Gerendás Péter zeneszerző, előadóművész is fogalmaz. Heisler András, a Mazsihisz elnöke szerint is a nyitottságról, az egymás iránti tiszteletről, kultúrák keveredéséről és megértéséről szól az eseménysorozat. Továbbá a zsidó vallás szent helyei szeptember 4-11. között a nemzetközi fellépők mellett olyan produkciókat fogadnak be, melyek a magyar és a zsidó kultúra szerves összefonódásáról szólnak.

A fesztivál az eddig is izgalmas helyszínein túl még a Marriott Hotelt és a Zwack Múzeumot is megcélozta, mindkét helyen lesz ugyanis egy-egy kísérőprogram. A Marriottban Mautner Zsófi főz, kulináris ikonja, az izraeli származású Yotam Ottolenghi szakácskönyvéből ihletődve, Hommage á Ottolenghi címszó alatt. A Zwack pedig

A mezítlábas zenészek és Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántorának közös estjének színtere lesz – a programfüzetben Zsidó dallamok a zeneirodalomban címen kell keresni. Jegyek ITT kaphatók.