A Hungaricana gyűjteménye végre egy közös, összefogó adatbázisba került. Ez lett a Képcsarnok.

Mi is előszeretettel írunk a

Hungaricana

gyűjteményes portálról, mely egy hiánypótló, folyton bővülő, mindenkinek elérhető, kultúrkincseket felölelő adatbázis. A virtuális gyűjtemény most egy új funkcióval bővült, a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően az eddig önálló képi adatbázisok egy közös,

Képcsarnok névre hallgató adatbázisba kerültek. A Képcsarnokban összesen több mint 400

000 fotó, képeslap, festmény, falikárpit és metszet digitális képét találjuk meg, ráadásul nagyon jó minőségben, a festmények között például gigapixeles felbontásban lehet böngészni.

A szöveges keresésen kívül térképen is kikereshetjük a földrajzi helyekhez kapcsolódó képeket, akár korszakok szerint is. Az új frissítéssel festmény-, grafika-, és fotógyűjtemények is bekerültek a szolgáltatásba, és közös felületen érhetjük el a
Fortepan

több tízezres fotógyűjteményét, valamint Budapest Főváros Levéltára és a
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

hasonló volumenű Budapest városképi fotógyűjteményeit is. Például ha szeretnénk megnézni, milyen volt régen Budapest, akkor ha beírjuk akár a Lánchíd nevét, és megelevenednek a hidat ábrázoló régi fotók.

A képekhez tartozik leírás is, melyből többet megtudhatunk a fotó sorsáról, és a rajta szereplő tárgyak, emberek történetéről. Nézegethetjük a digitalizált Magyar Nemzeti Múzeum történeti arcképcsarnokának festményeit is, de láthatjuk az Iparművészeti Múzeum kárpitjait vagy az Országos Széchényi Könyvtárban fellelhető képeslapokat is.

A közgyűjteményi portál a most debütáló Képcsarnok alkalmazásával induláskor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Magyarország legnagyobb és leginnovatívabb képgyűjteményi szolgáltatása legyen. Az adattár, ahogy eddig is, folyamatosan bővülni fog, Budapestre például már most több mint 100.000 találat van.