A Ludwig Múzeum elmúlt évtizedeiben nagy hangsúlyt fektetett a divatfotográfiára is, így tekinthettük meg testközelből például Helmut Newton, Cecil Beaton vagy Martin Munkácsi munkáit. Varsó után most Budapestre érkezett Peter Farago és Ingela Klemetz-Farago nagyszabású kiállítása, mely először nálunk tekinthető meg ebben a minőségben, a 2015/2016-os munkákkal kiegészülve. A fotográfus házaspár 2010-ben kezdett a Chanel divatházzal dolgozni, s ebből a kollaborációból született meg a "Northern Women in Chanel" projekt, mely mostanra kelet-európai modellek fotóival egészült ki.

A Chanel márka egyet jelent a nőiességgel, a legelegánsabb divattal, kortalansággal, Karl Lagerfeld "fennhatósága" óta pedig mindehhez csatlakozott a finom extravagancia is. Az immár 107 éves francia divatmárka nagyon sokmindenkit inspirál, s ez így volt a magyar származású Peter Farago és svéd felesége, Ingela Klemetz-Farago esetében is. 2010-ben kezdtek kollaborálni a Chanellel, a Nothern Women in Chanel projekt kapcsán, mely igazán karakterisztikus, izgalmas északi modellek bevonásával, Chanel ruhákkal és kiegészítőkkel, észak-európai tájakon készült.

A 2015-2016-os év új dimenziókat nyitott, ugyanis a hidegebb, északi tájak és szépségek mellé csatlakozott a kelet-európai nő eszményképe is, mely büszke, kitartó és erős személyiségeket jelent. Ebbe a régióba tartozik Magyarország is, így természetes, hogy olyan topmodellek is belekerültek a kelet-európai válogatásba, mint Mihalik Enikő, Axente Vanessa vagy Palvin Barbara. Sőt, a kiállítás plakátja eleve egy Axente Vanessát ábrázoló fotó, mely elegáns a Chanel ruhának és kalapnak köszönhetően, ám a széles mosoly lágysággal és játékossággal tölti meg a képet. A sokszínű nőiesség jellemzi az egész tárlatot.

A házaspár a szeptemberig tartó kiállítás sajtóvezetésén elmesélte néhány fotó keletkezésének történetét, így megtudhattuk, hogy a szintén Axente Vanessát ábrázoló, a hortobágyi pusztában készült képeket nagyban inspirálta Tarr Béla filmrendező és Vígh Mihály zeneszerző. Mihalik Enikő folklóros sorozata Szentendrén, a Skanzenben készült. Érdekesség, hogy a fiatal modellek között feltűnik például a dán Helena Christensen is, aki 48 éves kora ellenére szerepel a fotón. Peter szerint ezzel is erősítik ars poeticájukat, miszerint a nő szépsége örök. Képeiken a modellek a puszta divatközpontú ábrázolás helyett szinte színésznőként viselkednek, hangulatokat, érzéseket jelenítenek meg.