A 30 millió dollár összdíjazású, világméretű technológiai verseny, a Google Lunar XPRIZE lényege, hogy a pályázóknak olyan szerkezetet kell építeniük, amely képes a Holdon legalább 500 métert megtenni és fotókat küldeni a Földre. A magyar pályázat Puli névre hallgat, amihez kapcsolódóan egy hónapig plakátokat állítanak ki a 2-es, a 3-as és a 4-es metró szerelvényein, hogy mindenki megismerkedhessen a projekttel.

A nemzetközi versenyre 2007 és 2010 között regisztrált 29 fejlesztői csapatból mára 16 maradt, közte a magyar. A Google Lunar XPRIZE győztese az a magánerőből finanszírozott csapat lesz, amely sikeresen eljuttat a Holdra egy robotot. Ennek legalább 500 métert meg kell tennie az égitest felszínén, és nagy felbontású videót, valamint képeket kell visszaküldenie a Földre. Akinek ez elsőként sikerül, elnyeri a húszmillió dolláros fődíjat, a második ötmillió dollárt kap.

A keddi sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy közel 70 000 munkaóra van a projektben, melynek fő célja, hogy Magyarország legyen a 4. nemzet, amely járművet küld a Holdra. A Puskás Ferenc Stadion metróállomáson is bemutatott szerkezeten egyébként többen dolgoztak, a gimnazistától a 60 évesig elég széles skálán terjed a Puli Space Csapat fejlesztők életkora.

"A Puli, a magyarság összefogásával meg tudja mutatni, hogy egy kis ország is, mint hazánk, képes ott lenni a világ innovációs élmezőnyében. Széchenyi szavaival élve:

>>Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen<< Ahhoz azonban, hogy Magyarország negyedik nemzetként eszközt juttasson a Holdra, a Puli önereje nem elég, nemzetközi partnerei mellett feltétlen szükségünk van a magyar emberek, cégek és az állam szerepvállalására, anyagi támogatására is"
– mondta Dr. Pacher Tibor csapatvezető.A Puli 2017 második felében tervezi megvalósítani a Holdra jutást, egyik versenytársának leszállóegységén utazva. Addig is a 2-es, a 3-as és a 4-es metró kocsijaiban elhelyezett plakátokon lehet bővebbet megtudni a róla.