A görög ételeket még annak ellenére is hajlamosak vagyunk összemosni az utcai gyrososokkal, hogy Görögország az egyik legnépszerűbb úti cél, ha nyaralásról van szó. Ezen a rossz beidegződésen szeretne változtatni a Mazi, amely autentikus görög fogások igen széles választékát kínálja, kizárólag importált alapanyagokból, egy ügyesen megkomponált környezetben. Nemrég mi is megtapasztaltuk az igazi mediterrán vendégszeretetet.

Viszonylag kevés olyan hely van a városban, ahol autentikusgörög fogásokat ehetünk, és természetesen meg is oszlanak a vélemények arról, hogy mi nevezhető hiteles mediterrán ételnek idehaza. Ennek eldöntését rábízzuk a szakértőkre, az viszont tény, hogy a mindössze három hete nyílt Mazi olyat kínál, amit a belvárosban csak nagyon ritkán tapasztalunk: egy hatalmas déli együtt evésnek a lehetőségét, rengeteg olyan tétellel az étlapon, amelyekkel eddig csak görög szigeteken találkozhattunk. A hely nevét „Mázinak” kell ejteni (jelentése: együtt), ezért a „Mazi nagy görög lagzi” poén sajnos nem teljesen állja meg a helyét.

Az étterem már amikor belépünk, jó benyomást kelt bennünk: a belsőépítész BontaGáspár által megálmodott enteriőr ötvözi a családias, baráti légkört és a kortárs dizájn eszközeivel gazdagított könnyed, tengerillatú görög hangulatot.

A vizuális élményt az étlap csak fokozza, ezen közel 40 fogás található. A jól ismert klasszikusok mellett – mint például a padlizsános-borjúhúsos mousakas (3260 Ft), a csípőspaprikás fetakrém (1020 Ft), valamint a kebab (2760 Ft) – egy csomó, sokak számára új izgalmas fogás található. Nekünk a mediterrán vendégszeretet jegyében rengeteg tételt sikerül megkóstolni, beszélgetés közben észrevétlenül az asztalra került többek között egy zöldséges dakos (1290 Ft), némi sült kagyló (1480 Ft), grillezett polip (2780 Ft), egy adag krétai saláta, egy hatalmas görög fetás burger (2650 Ft), majd egy kis citromos szószban tálalt borjúhús is (3950 Ft).

Fontos, hogy itt az ételek nem a hagyományos formában, hanem egy kis újratervezés után kerülnek a tányérra, annak tükrében, hogy a tradicionális görög konyha is folyamatos változásban van, és ehhez igazodni kell.

A legegyszerűbb felhasználónak is azonnal feltűnik, hogy az ételeknek a Maziban más íze van, mint amit megszoktunk, ami a Görögországból beszerzett alapanyagok számlájára írható. Erre különösen figyelnek, mert a görög származású, de magyarul tökéletesen beszélő tulajdonos, Babanaszisz Ziszisz szerint attól lesz egy étel hiteles és igazi, ha azokból az összetevőkből készül, amikkel egykor kitalálták a receptet.

A célközönség a hitelesség ellenére nem feltétlenül a Budapesten élő görögök (ők állítólag az elmúlt három hétben csak szimplán nagyon élvezték, hogy úgy vacsorázhatnak, mintha otthon lennének), a magyarok is nagyon fontosak, mert őket kiemelten szeretnék meggyőzni arról, hogy a görögkonyha az egyszerűségének ellenére komplex, gazdag, egészséges és finom, ellentétben az elmúlt évek alatt berögződött gyros életérzéssel. Úgy gondoljuk, hogy ez mindenki számára nyilvánvaló lesz, ha ellátogat ide.