Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Idén is meghirdették a 100 szóban Budapest pályázatot

Június 24-én meghirdették a 100 szóban Budapest elnevezésű pályázatot, amelyre a fővároshoz fűződő rövid történeket várnak. A pénteki sajtótájékoztatóján szó volt a terjeszkedésről is: idén először a Prágában, Pozsonyban és Varsóban is elindul a szövegek gyűjtése.

Mindspace csapata 2014-ben indította el a 100 szóban Budapest névre hallgató történetíró pályázatot, amelynek kapcsán arra kértek mindenkit, hogy írjanak Budapestről. Kritérium csak a terjedelemben volt, de az ihletforrás lehetett egy kósza gondolat, egy elkapott pillanat, vagy akár egy félelem.

Idén harmadszorra is megrendezik a szövegek begyűjtését, és ahogy lenni szokott, elsősorban a lakosságnak, és nem irodalmároknak szól a dolog. 2016-ban a pályázók szeptember 18-ig adhatják le legfeljebb - cím nélkül - 100 szavas műveiket online vagy postai úton. A Térey János íróból, Winkler Nórából és Nagy Dániel Viktor színművészből álló háromfős zsűrihez anonim módon érkeznek az alkotások, az előzsűrizésben besegít Szőllőssy Balázs, a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) vezetőségi tagja is.

A legjobb 100 pályaművet egy kisméretű könyvecskében adják közre, míg a legjobb 12 alkotáshoz kortárs művészek készítenek illusztrációkat. A legjobb három pályamű szerzője 150 ezer forintos összdíjazásban részesül, az eredményhirdetés október 21-én, a Cafe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon lesz.

Hasonló tartalmak

Karácsonyi történetek az ünnepekre – 13+1 új mesekönyv gyerekeknek

?>

Gyerekeknek szóló válogatásunkban idén megjelent karácsonyi könyveket: lapozókat, antológiát, regényeket válogattunk többféle korosztálynak.

Hamarosan elnyelheti a föld ezt a legendás pesti kastélyt

?>

A Bogáti-Hajdú-villa a 19. század végén épült, a süppedős talaj miatt pedig a Loire-völgyi kastélyok mintájára ezt is lábazatra emelték.

Szabadidő Kultúra

Múzeumok karácsonya 2023

A Magyar Természettudományi Múzeum, karöltve a Budapesti Történeti Múzeummal, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal, a Magyar Nemzeti Múzeummal és az Országos Széchényi Könyvtárral megszervezi december 16-án a Múzeumok karácsonyát. Az intézmények különböző ünnepi hangulatú előadással és foglalkozással készülnek: megtudhatjuk például, hogyan zajlott a reformkorban az ünnep, kipróbálhatunk egy 100 éves szaloncukorpapír-rojtozót és lesz adventi barkácsműhely is kicsiknek-nagyoknak!

Látnivalók és kultúra

Téli fák közül kikandikáló paloták és villák – Sétaútvonalak békebeli környékeken

?>

Nyolc sétaútvonalat ajánlunk, amelyek csodás épületek között, kertes, jó levegőjű helyen haladnak keresztül, hiszen a kopasz fák között most még jobban látszanak a házak.

Neked ajánlott

A