Június 24-én meghirdették a 100 szóban Budapest elnevezésű pályázatot, amelyre a fővároshoz fűződő rövid történeket várnak. A pénteki sajtótájékoztatóján szó volt a terjeszkedésről is: idén először a Prágában, Pozsonyban és Varsóban is elindul a szövegek gyűjtése.

Mindspace csapata 2014-ben indította el a 100 szóban Budapest névre hallgató történetíró pályázatot, amelynek kapcsán arra kértek mindenkit, hogy írjanak Budapestről. Kritérium csak a terjedelemben volt, de az ihletforrás lehetett egy kósza gondolat, egy elkapott pillanat, vagy akár egy félelem.

Idén harmadszorra is megrendezik a szövegek begyűjtését, és ahogy lenni szokott, elsősorban a lakosságnak, és nem irodalmároknak szól a dolog. 2016-ban a pályázók szeptember 18-ig adhatják le legfeljebb - cím nélkül - 100 szavas műveiket online vagy postai úton. A Térey János íróból, Winkler Nórából és Nagy Dániel Viktor színművészből álló háromfős zsűrihez anonim módon érkeznek az alkotások, az előzsűrizésben besegít Szőllőssy Balázs, a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) vezetőségi tagja is.

A legjobb 100 pályaművet egy kisméretű könyvecskében adják közre, míg a legjobb 12 alkotáshoz kortárs művészek készítenek illusztrációkat. A legjobb három pályamű szerzője 150 ezer forintos összdíjazásban részesül, az eredményhirdetés október 21-én, a Cafe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon lesz.